Oameni de seamă. Georges Simenon, "tatăl" comisarului Maigret

Oameni de seamă. Georges Simenon, "tatăl" comisarului Maigret
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Romancierul și memorialistul belgian Georges Simenon s-a născut pe 13 februarie 1903, la Liege. A fost jurnalist înainte de a fi scriitor, profesie care i-a permis să afle despre clarobscurul societății și să fie aproape de rapoartele poliției, care au pus bazele viitoarelor sale cărți de detectivi.

Georges Simenon a fost  unul dintre cei mai renumiţi scriitori ai secolului al-XX-lea, opera sa numărând aproape 400 de titluri. În perioada 1923-1933, a scris sub pseudonim mai mult de 200 de cărţi de literatură de senzaţie. Primul roman semnat cu numele său a fost "Cazul lui Peter Letonul", în care a introdus unul dintre cele mai cunoscute personaje ale romanului poliţist, inspectorul parizian Maigret, scriind apoi circa 80 de romane cu acest personaj.

A scris, de asemenea, un număr important de romane psihologice, precum: "Străinii din casă", "Zăpada era murdară" sau "Fiul". Totodată, a fost autor al câtorva lucrări autobiografice, printre care: "Îmi amintesc", "Pedigri" şi "Memorii intime".

Traduse în mai bine de cincizeci de limbi, cărţile sale au fost vândute în peste 850 de milioane de exemplare în întreaga lume, cunoscând şi numeroase ecranizări. Georges Simenon este, conform Index Translationum al UNESCO, al șaptesprezecelea autor al tuturor naționalităților, al treilea autor în limba franceză, după Jules Verne și Alexandre Dumas, și cel mai tradus autor belgian.

A încetat din viață pe 4 septembrie 1989, la Lausanne, Elveția.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 627 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2024 12:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.