Oameni de seamă. David Niven, figura iconică a „gentlemanului englez”

Oameni de seamă. David Niven, figura iconică a „gentlemanului englez”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Actorul englez David Niven s-a născut pe 1 martie 1910, la Londra. A urmat Academia Militară Sandhurst şi a servit timp de doi ani în Malta, în infanteria uşoară. Observat de Samuel Goldwyn, în 1936, i s-a oferit un contract de 15 ani cu MGM. De atunci, a jucat roluri importante în filme celebre precum "The Charge of the Light Brigade", "Bluebird’s Eighth Wife" sau "Four Men and a Prayer". A jucat alături de vedete de top precum Laurence Olivier în "Les Hauts de Hurlevent" sau Errol Flynn în "The Dawn Patrol". Rolul de spargător din "Raffles, Gentleman Burglar" l-a făcut cunoscut ca actor.

În 1946, s-a întors la studiourile din Statele Unite. Împreună cu Ginger Rogers, a jucat în "The Magnificent Empress" și apoi în "A Matter of Life and Death". Trei ani mai târziu, a înregistrat un imens succes internațional în filmul "Around the World in 80 Days", într-o interpretare magistrală a rolului lui Phileas Fogg. În "Separate Tables", rolul maiorului Pollock i-a adus Oscarul pentru Cel mai bun actor, Globul de Aur pentru Cel mai bun actor în cinema și Premiul NYFCC pentru Cel mai bun actor din partea criticilor de film din New York.

Cariera lui David Niven a fost, însă, inegală. A apărut într-un număr mare de filme uitate, prezentând puțin interes, dar a avut şi roluri în filme notabile, precum "The Guns of Navarone" cu Gregory Peck sau "The 55 Days of Beijing" cu Charlton Heston și Ava Gardner. Niven a fost al treilea actor care a jucat rolul lui James Bond, după Barry Nelson și Sean Connery. Maniera sa britanică, prin care și-a construit reputația, dă unicitate interpretării personajului Sir Charles Lytton în "The Pink Panther" (1963) și a lui James Bond în "Casino Royale" (1967).

Dintre celelalte filme în care a jucat amintim: ''Mutiny on the Bounty'' (1935), ''Bachelor's Mother'' (1939), "The Moon Was Blue" (1953), ''55 Days at Peking'' (1963), ''Death on the Nile'' (1978), ''The Sea Wolves'' (1980), ''Trail of the Pink Panther'' (1982), ''Better Late Than Never'' (1983), ''Curse of the Pink Panther'' (1983).

O emblemă a cinematografiei anilor 1950-1960, Niven a fost considerat figura iconică a "gentlemanului englez" în cinematografie, fiind recunoscut pentru calmul și comportamentul său elegant în orice moment.

S-a stins din viață pe 29 iulie 1983, la Château-d'Oex, Elveția.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 366 ori Ultima modificare Joi, 29 Februarie 2024 17:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.