Oameni de seamă. Maurice Ravel, creatorul "Bolero"-ului

Oameni de seamă. Maurice Ravel, creatorul "Bolero"-ului
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Compozitorul impresionist francez Maurice Ravel s-a născut pe 7 martie 1875, la Ciboure, regiunea Aquitania. S-a mutat la Paris, împreună cu familia, chiar în anul naşterii.

A fost un talent precoce, fiind încurajat de tatăl său, astfel că la doar 12 ani a fost admis la celebrul Conservator din Paris. Ca student, nu a fost foarte sârguincios (a fost dat afară de două ori), cu toate că era considerat foarte talentat. În acea perioadă, a compus câteva dintre capodoperele sale, printre care "Pavane pour une infante défunte" (1899), o splendoare muzicală ce descrie un dans al unei mici prințese de la curtea Spaniei.

Această bijuterie plină de imaginație și minuțiozitate tehnică i-a adus prima recunoaștere în calitate de compozitor de valoare.

La începutul secolului al XX-lea, personalitatea puternică a dirijorului și compozitorului Maurice Ravel s-a impus în lumea muzicală prin interpretări artistice și prin noutatea lucrărilor sale cu rafinate sonorități impresioniste și un pronunțat colorit folcloric.

A fost un pianist remarcabil, care a dedicat primele sale lucrări acestui instrument, dovedind o înclinație deosebită pentru dans, de la dansul din epoca barocului pană la cel modern: vals, foxtrot și blues. Ravel a reînviat spiritul clasic francez în "Sonatina pentru pian" și în suita preclasică "Mormântul lui Couperin".

A scris două importante cicluri pentru pian: "Oglinzi" și suita "Gaspard al nopții". În muzica dramatică a scris o operă bufă într-un act, "Ora spaniolă". După modelul lui Schubert, a compus opt valsuri nobile și sentimentale, transformate mai târziu în baletul "Adelaida" sau "Limbajul florilor" și suita pentru voce și orchestră "Şeherezada", rapsodie spaniolă.

Cea mai populară creație simfonică a sa este "Bolero" - conceput pe un ritm obstinat, care persistă până la sfârșitul lucrării. Sedus de muzica orientală, a compus pentru voce și pian diferite melodii incluse în cicluri:  grecești, ebraice, cântece din Madagascar, cântece ale lui Don Quijote, cântece populare, ciclul de lieduri "Istoriile naturale".

Sănătatea a început să i se deterioreze în vara anului 1933, nemaiavând tăria de a scrie și vorbind cu greutate, deși capacităţile intelectuale i-au rămas intacte. S-a stins din viață pe 28 decembrie 1937, la Paris.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 786 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2024 17:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.