Remember. Aurel Giurumia (1931-2004)

Remember. Aurel Giurumia (1931-2004)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Actorul de teatru și film Aurel Giurumia s-a născut la Cernăuți, pe 14 martie 1931. A absolvit Universitatea de Artă Teatrală din Cluj, în 1954. A fost angajat la Teatrul Național din Cluj, unde a interpretat, până în 1968, roluri în peste 50 de piese. După 1968, când a devenit actor al Teatrului de Comedie din București, Aurel Giurumia a interpretat, în mai bine de 20 de ani, roluri de neuitat în "Cher Antoine" de Jean Anouilh, "Mutter Courage" de Bertolt Brecht, "Jocul dragostei și al întâmplării" de Marivaux, "Livada de vișini" de Cehov și "Concurs de frumusețe" de Tudor Popescu.

Sinceritatea interpretării, umorul inconfundabil și farmecul bonom l-au făcut să realizeze roluri memorabile în lungmetraje și seriale tv: "Alo?... ați greșit numărul!", "Doi băieți ca pâinea caldă", "Pirații din Pacific", "Gloria nu cântă", "Eu, tu și Ovidiu", "Totul despre fotbal", "Saltimbancii", "Vara sentimentală", "Duminică în familie", "Toate pânzele sus". În "Mușatinii", a fost un Moghilă de neuitat, iar în ecranizarea tv a "Viforului" de Barbu Ștefănescu-Delavrancea a dat întreaga măsură a talentului său. S-a stins din viață pe 30 martie 2004, la București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 291 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2024 14:46

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro