Remember. Petru Poni (1841-1925)

Remember. Petru Poni (1841-1925)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Petru Poni, chimist, profesor universitar şi academician român, s-a născut pe 4 ianuarie 1841, în comuna Cucuteni, judeţul Iaşi. A urmat liceul la Academia Mihăileană din Iaşi, continuându-și studiile în specialitatea fizică şi chimie la Collège de France şi Sorbona. În 1878, a fost numit șef al Catedrei de Chimie din cadrul Universității din Iași, unde a înfiinţat primul laborator de chimie şi Catedra de Chimie organică.

În 1897, împreună cu Anastasie Obregia, a inaugurat în noua clădire a universităţii un laborator modern de chimie. Petru Poni a efectuat primele cercetări asupra compoziţiei chimice a mineralelor din România. Printre lucrările sale de specialitate se numără: "Cercetări asupra mineralelor din masivul cristalin de la Broșteni", "Mineralele de la Bădenii-Ungureni", "Fapte pentru a servi la descrierea mineralogică a României", prima monografie asupra mineralelor țării noastre, "Cercetări asupra compozițiunii chimice a petroleurilor române".

În prezent, Institutul de Chimie Macromoleculară al Academiei Române din Iași îi poartă numele. S-a stins din viață pe 2 aprilie 1925, la Iaşi.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 314 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2024 13:55

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro