Remember. Feodor Șaliapin (1873-1938)

Remember. Feodor Șaliapin (1873-1938)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Feodor Ivanovici Șaliapin s-a născut pe 13 februarie 1873, în orașul Kazan, din Rusia. A luat lecții de canto de la profesorul Dmitri Usatov și și-a început cariera mai întâi la Tbilisi, în Georgia, apoi, din 1894, a cântat la Opera Imperială din Sankt Petersburg. Primul său rol a fost cel al lui Mefisto din opera "Faust", în care a înregistrat un mare succes. Remarcând performanța artistului, Teatrul "Balșoi" din Moscova i-a oferit un contact exclusiv în spectacolele instituției, din 1899 până în 1914.

În 1901, Şaliapin a început să participe la turnee în Occident, făcându-și inclusiv debutul la Scala din Milano. Din 1913, a apărut pe scenele din Londra şi Paris, precum şi în Australia și SUA. După 1921, s-a mutat la Paris, continuând să susțină concerte în Anglia și Statele Unite. Pe lângă rolul său din "Boris Godunov", care era extrem de îndrăgit de publicul occidental, artistul a avut mare succes cu interpretările în operele "Ivan cel Groaznic" și "Mozart și Salieri" de Nikolai Rimski-Korsakov, "Faust" de Charles Gounod, "Don Quijote" de Jules Massenet și "Don Carlos" de Giuseppe Verdi. S-a stins din viață pe 12 aprilie 1938, la Paris.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 375 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2024 11:46

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Prof.Dr .Mihai Moraru
    Vineri, 12 Aprilie 2024 14:32
    84.118.91.***
    Un artist URIAS,de antologie,in istoria artei lirice; el și Maria Callas sunt considerați cei mai mari interpreți de operă ai secolului XX,datorita măiestriei dovedite in interpretarea rolurilor...R.I.P., Feodor Saliapin
    0
    1

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro