Oameni de seamă. Eugen Delacroix, precursorul impresionismului

Oameni de seamă. Eugen Delacroix, precursorul impresionismului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pictorul francez Eugène Delacroix s-a născut pe 26 aprilie 1798, la Paris. În 1805, după moartea tatălui său, familia s-a mutat la Paris. Micul Eugène a început studiile la Liceul Imperial. A primit o educație aleasă în spirit clasic - Homer, Dante, Byron, Diderot, Montesquieu, Montaigne, a făcut scrimă și studii muzicale. A studiat artele și literatura la Școala Națională de Artă și Decorațiuni, unde a învățat despre texte și tehnici de pictură. La 21 de ani, a fost admis la Academia Regală de Artă, una dintre cele mai prestigioase şcoli de artă ale vremii.

A făcut multe vizite la Muzeul Luvru, unde a admirat tablourile unor mari maeștri, precum Tiţian sau Rubens.

Multe dintre primele lucrări ale lui Delacroix au avut subiecte religioase. Cu toate acestea, pentru primul său tablou expus la un salon prestigios din Paris, "Dante și Virgil în iad" (1822), s-a inspirat din literatură. Pentru celelalte lucrări ale anilor 1820, Delacroix a apelat la evenimente istorice recente din acea vreme. Din interesul său pentru războiul de independență al Greciei și atrocitățile acelui  conflict au rezultat operele "Masacrul de la Chios" (1824) și "Grecia pe ruinele de la Missolonghi" (1826). A continuat să impresioneze criticii și publicul prin opere precum "Moartea lui Sardanapalus" (1827). Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale sale este "Libertatea conducând poporul", un răspuns la revoluția din iulie 1830. Lucrarea a fost achiziționată de guvernul francez, în anul 1831.

După o călătorie în Maroc, în 1832, s-a întors la Paris cu noi idei pentru arta sa. Tablouri precum "Femei algeriene în apartamentele lor" (1834) și "Căpetenie marocană primind tribut" (1837) au definit interesul romantic pentru subiecte exotice și tărâmuri îndepărtate. A continuat să picteze scene împrumutate din literatură și a fost angajat să picteze câteva camere din Palatul Bourbon și Palatul Versailles.

Multe dintre lucrările sale au fost incluse în colecțiile marilor muzee ale lumii, iar arta lui a inspirat generații de artiști. Deşi  a creat în epoca romantismului, Delacroix a fost unul dintre artiștii care au influențat mișcarea impresionistă și a marcat o schimbare în arta modernă.

S-a stins din viață pe 13 august 1863, la Paris.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 327 ori Ultima modificare Joi, 25 Aprilie 2024 19:02

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro