Remember. Ion Heliade-Rădulescu (1802-1872)

Remember. Ion Heliade-Rădulescu (1802-1872)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ion Heliade-Rădulescu s-a născut pe 6 ianuarie 1802, la Târgoviște, într-o familie de negustori greci sau aromâni. A frecventat Colegiul "Sfântul Sava", unde se predau "științele filozoficești și matematicești". A fost o importantă personalitate politică și academică a culturii româneşti din secolul al XIX-lea. A fost unul dintre protagoniştii Revoluției de la 1848, a redactat împreună cu Nicolae Bălcescu "Proclamația de la Islaz", care cuprindea revendicările pașoptiștilor, apoi a fost membru al guvernului provizoriu.

A militat pentru cultivarea limbii române și pentru cunoașterea istoriei naționale. A realizat și a tipărit prima gramatică modernă a limbii române, în 1828. În "Gramatica Românească", autorul susţinea simplificarea alfabetului chirilic, fonetismul ortografic, împrumutarea neologismelor din latină şi din limbile romanice. A fost membru fondator al Societăţii Academice Române (Academia Română) şi primul preşedinte al acesteia, în perioada 1867-1870. A scris, printre altele, "O noapte pe ruinele Târgoviștii", elegia "Dragele mele umbre", mitul popular "Zburătorul", capodopera sa literară. A încetat din viață pe 27 aprilie 1872, la București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 376 ori Ultima modificare Vineri, 26 Aprilie 2024 22:47

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro