Oameni de seamă. Mina Minovici, fondatorul şcolii româneşti de medicină judiciară

Oameni de seamă. Mina Minovici, fondatorul şcolii româneşti de medicină judiciară
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Mina Minovici, medic legist, fondatorul şcolii româneşti de medicină judiciară şi întemeietorul Institutului Medico-Legal din Bucureşti, s-a născut pe 30 aprilie 1858, la Brăila.

A urmat cursurile Școlii Superioare de Farmacie, apoi s-a înscris la Facultatea de Medicină, pe care a absolvit-o în 1885. Beneficiind de o bursă de studii, la recomandarea lui Carol Davila, în 1885 a plecat la Paris, iar în 1888 a obținut doctoratul în medicină.

În acelaşi an, s-a întors în ţară, devenind medic la Galaţi. Doi ani mai târziu, a devenit medicul legist şef al Capitalei. În 1892, a înființat Morga Oraşului Bucureşti, dedicată exercitării medicinei legale, al cărei director a fost timp de 40 de ani.

Din 1887, Mina Minovici a predat medicina legală la Facultatea de Medicină din Bucureşti, iar din 1894 a fost şi profesor titular de medicină legală la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. În 1919, a fost ales decan al Facultăţii de Medicină din Bucureşti.

Dintre lucrările sale, amintim: "Etude médico-légale sur les alcaloides cadavériques", "Quelques considérations médico-légales sur les maladies mentales simulées", "Tratat complet de medicină legală" ş.a. În 1932, a devenit membru corespondent al Academiei de Medicină a Franței și i s-a conferit Ordinul Legiunea de Onoare în Grad de Cavaler.

În 1930, Institutul Medico-Legal din Bucureşti a fost redenumit Institutul Medico-Legal "Prof. Dr. Mina Minovici".

S-a stins din viaţă pe 25 aprilie 1933, la Bucureşti.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 506 ori Ultima modificare Luni, 29 Aprilie 2024 17:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.