Cozonac fără frământare

Cozonac fără frământare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ingredientepentru aluat: 1 kg făină, 50 g drojdie proaspătă, 5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns, 500 ml lapte, 100 g unt topit, 5 linguri ulei, 200 g zahăr, 1 esență vanilie, coaja rasă de la o lămâie, un praf de sare; pentru umplutură: 5 albușuri, 250 g miez de nucă, 50 g stafide, 150 g zahăr, 2 linguri cacao, esență de rom.

Preparare: Făina se cerne, apoi se adaugă sarea şi se amestecă. Untul se topeşte, apoi se dă deoparte până ajunge la temperatura camerei. Laptele se încălzeşte şi se amestecă cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Peste drojdie se toarnă aproximativ 100 ml lapte, cu o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Se amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei. Aceasta se lasă la cald, ca să crească. Se separă gălbenușurile de albușuri şi se amestecă cu cele 5 linguri de ulei. Peste făină se pune drojdia de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit. Nu se frământă, ci doar se amestecă bine câteva minute, cât să fie un aluat omogen, ușor elastic. Cât timp aluatul este la dospit, se pregătește umplutura pentru cozonac. Albușurile se bat spună cu puţină sare, apoi se adaugă câte puțin zahărul, până se obține o bezea fermă și lucioasă. Bezeaua obținută se amestecă cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele. După ce aluatul a crescut, se împarte în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor.

Umplutura de nucă se întinde pe întreaga suprafață a foii de aluat şi se rulează ușor. Cozonacii se vor lăsa la crescut pentru 10-15 minute, apoi se pun în cuptorul preîncălzit, la 170 de grade, pentru aproximativ o oră.

Citit 572 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2024 17:36

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro