Remember. Alexander Pope (1688-1744)

Remember. Alexander Pope (1688-1744)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Alexander Pope, ”scriitorul chintesență” al perioadei neoclasice din Europa, s-a născut pe 21 mai 1688, la Londra. A studiat acasă cu profesori particulari, dar a fost și autodidact, învățând greaca veche, italiana, franceza și studiind poezia latină și engleză. Publicarea „Pastoralelor”, în 1709, l-a adus în centrul vieții literare londoneze.

În această perioadă, a scris și „Eseuri despre critică”, „Pădurea Windsor”, „Eloisa către Abelard”. În 1714, i-a apărut „Răpirea Buclei”, unul dintre cele mai mărețe poeme comico-eroice scrise vreodată, folosind cu efect umoristic procedeele epice ale lui Homer și Vergiliu. A urmat o perioadă în care s-a ocupat de traducerile ”Iliadei” și Odiseei” ale lui Homer și ale operelor lui Shakespeare.

Începând din 1727, Pope a revenit la lucrările originale, printre care se numără satira „Dunciada” și „Eseurile morale”. Lucrarea sa filosofică „Eseul despre om” (neterminată) conturează un sistem etic unificat, un ecou al lui Milton, pentru "a răzbună purtarea lui Dumnezeu față de om”. S-a stins din viață pe 30 mai 1744, la Londra.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 390 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2024 13:36

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro