Remember. Tudor Bugnariu (1909-1988)

Remember. Tudor Bugnariu (1909-1988)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Tudor Bugnariu, sociolog și publicist, s-a născut pe 30 iunie 1909, la Budapesta. A urmat sociologia la Universitatea din Cluj (1927-1932). Datorită implicării sale în mişcarea comunistă (ca luptător în ilegalitate), în 1940 a fost arestat şi trimis în lagărele de la Caracal şi Someşeni.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost decanul Departamentului de Filosofie al Universității din București (1958-1965) şi şeful Catedrei de Materialism, până în 1974. Tudor Bugnariu s-a numărat printre acei oameni de cultură cu deschidere intelectuală care, în anii ’60, au pledat pentru revigorarea prestigioasei tradiţii a cercetărilor sociologice româneşti, iniţiate de Dimitrie Gusti în perioada interbelică ("Şcoala monografică de la Bucureşti").

Două dintre aceste articole sunt deosebit de semnificative în acest sens: "Şcoala sociologică de la Bucureşti" (1964), în colaborare cu Traian Herseni, şi "Actualitatea sociologiei şi sociologia actualităţii" (1966). S-a stins din viață pe  25 iunie 1988, la București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 432 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2024 13:05

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro