Pepenele galben, cu parfumul și gustul său unice, consumat rece, este o adevărată încântare pe timp de vară. În comparație cu pepenele roșu, cel galben este mult mai bogat în vitamine, mai ales în vitaminele C și A, în schimb, este mai sărac în licopen, dar și în anumite enzime. Pe lângă aceste proprietăți, pepenele galben aduce și alte numeroase beneficii.
Iată care sunt cele mai importante afecțiuni ce pot fi ameliorate prin consumul de pepene galben:
Hipertensiune - consumând câte 1 kg de pepene galben pe zi, timp de câteva săptămâni, vei aduce în organism un aport de potasiu asimilabil egal cu 110 la sută din necesarul zilnic. Astfel, nivelul sodiului va fi redus drastic, fiind spălat din țesuturile corpului de către apa organică și substanțele diuretice conținute de pepenele galben. Unul dintre beneficiile acestui proces va fi acela că tensiunea arterială se va regla de la sine, la fel ca și ritmul cardiac;
Scăderea acuității vizuale - se consumă pepene galben proaspăt, câte 500 de grame pe zi, în cure de 5-6 săptămâni. Pigmenții din pepenele galben ajută la menținerea acuității vizuale, protejând ochii și de cataractă sau glaucom;
Colesterol și trigliceride mărite - se țin cure de minimum 4 săptămâni, timp în care se consumă câte 1 kg de pepene galben pe zi. Fibrele din compoziția pepenelui galben împiedică asimilarea grăsimilor saturate, în timp ce aportul masiv de vitamina A din acest fruct previne oxidarea colesterolului rău (LDL) și depunerea sa pe pereții vaselor de sânge;
Cură de slăbire - deși este cu aproape 15 la sută mai bogat în calorii decât pepenele roșu, atunci când este bine copt, pepenele galben are un alt efect benefic foarte intens: taie cu promptitudine senzația de foame. Astfel, consumat înainte de masă, chiar și în cantități moderate (300-500 grame), pepenele galben este un aliat de nădejde contra poftei de mâncare;
Boli de piele - efectul răcoritor și antiinflamator al pepenelui galben îl recomandă mai ales pentru bolile de piele, cum ar fi alergiile, dermatozele infecțioase, însoțite de usturime și mâncărimi etc. Se face o cură de pepene galben de 10-12 zile, timp în care sunt scoase din alimentație carnea, grăsimile și alimentele sintetice ori conservate. Pentru a intensifica procesele de vindecare, se ia de trei ori pe zi o linguriță cu vârf de pulbere de trei-frați-pătați, pe stomacul gol, cu puțină apă.