Ingrediente: 2 pepeni de 4-5 kg, 700 g zahăr, 4 l apă, 2 lămâi.
Preparare: Speli pepenii, îi tai în două jumătăţi şi le scoţi miezul. Îndepărtezi sâmburii şi tai miezul felii mai mari. Umpli borcanele cu miezul de pepene. Pui apa la fiert cu zahărul şi dai într-un clocot până se topeşte zahărul, apoi torni siropul în borcanele spălate și sterilizate în prealabil. După 10 minute, răstorni siropul în cratiţă şi-l mai fierbi 3 minute, îl torni în borcane, adaugi zeama de la cele două lămâi, le închizi cu capace şi le acoperi cu o pătură.
Compot de pepene galben
Ingrediente: 1 kg pepene galben, 300 g zahăr, 1 bucățică scorțișoară, 2 cuișoare, 1,5 l apă
Preparare: Apa cu zahărul, scorțișoara și cuișoarele se pun la foc, se fierb 5 minute, apoi adăugăm cuburile de pepene și mai lăsăm la foc mic 15 minute. În borcanele spălate și sterilizate punem pepenele, peste care turnăm siropul fierbinte. Înfiletăm capacele, punem borcanele într-o oală mai adâncă pe o bucățică de pânză albă, umplem cu apă și lăsăm 15 minute din momentul fierberii. Le lăsăm în oală până a doua zi.