Remember. Percy Bysshe Shelley (1792-1822)

Remember. Percy Bysshe Shelley (1792-1822)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Percy Bysshe Shelley, unul dintre cei mai importanți poeți ai romantismului englez, s-a născut pe 4 august 1792, la Horsham, Anglia. După educaţia timpurie, făcută acasă, în privat, Shelley a continuat studiile la Sion House din Brentford, în 1802, şi apoi la Eton College, în1804.

Faima i-au adus-o poemele clasice ”Oyzmandias”, ”Odă vântului de apus”, ”Odă unei ciocârlii” și ”Mascarada anarhiei”, care sunt printre cele mai populare și cele mai lăudate poeme de limbă engleză. Cu toate acestea, lucrările sale majore sunt poemele vizionare ”Prometeu descătușat”, ”Familia Cenci”, ”Alastor”, ”Adonis”, ”Revolta islamului”, precum și piesa neterminată ”Triumful vieții”. De asemenea, a scris romanele în stil gotic ”Zastrozzi” și ”St. Irvyne sau Cavalerul de Rozacruce”, precum și proză scurtă ”Asasinii” și ”Colosseumul”.

Shelley nu a trăit suficient să se bucure de succesul operei sale, însă este considerat unul dintre cei mai de seamă lirici ai literaturii de limbă engleză.

A murit într-un accident de navigaţie în golful Spezia, pe 8 iulie 1822.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 416 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2024 10:58

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro