Există alimente și obiceiuri alimentare care pot contribui la îmbătrânirea prematură, efectele negative ale consumului regulat al acestora manifestându-se asupra sănătății pielii și metabolismului. Iată, în cele de mai jos, câteva alimente care determină îmbătrânirea înainte de vreme.
Dușman redutabil al sănătății, zahărul - consumat în exces - poate duce la glicare, proces prin care moleculele de zahăr se leagă de proteine, afectând colagenul și elastina din piele. Ca urmare a diminuării depozitelor de colagen și elastină, pielea începe să-și piardă elasticitatea și, prin urmare, apar ridurile.
Prezente în alimentele procesate (margarină, biscuiți, prăjituri, patiserie și fast-food), grăsimile trans provoacă inflamație și stres oxidativ, contribuind la îmbătrânirea prematură atât a pielii, cât și a organelor interne. Margarina - care este "ascunsă" în multe alimente procesate - crește nivelul de colesterol „rău” și îl scade pe cel „bun”, consumul ei fiind legat de bolile de inimă și accident vascular cerebral, afecțiuni care pot oferi un aspect îmbătrânit.
Mezelurile, cârnații, șunca, toate acestea sunt delicioase, dar periculoase, fiind sărate sau afumate ca să reziste mai mult timp. Sodiul și conservanții provoacă inflamații care pot uza corpul atât la interior, cât și la exterior. Puțină inflamație este bună, pentru că ajută celulele să se vindece, însă prea multă poate provoca boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. În plus, excesul de sare duce la retenție de apă, la hipertensiune și la un aspect umflat al pielii.
Marea diferență între o plăcintă și o gogoașă, între carnea la cuptor și un șnițel, este acea baie de ulei încins. Care nu doar că rumenește alimentele și le face savuroase, dar promovează producerea de radicali liberi sau molecule instabile, care dăunează altor molecule din celulele organismului și adaugă pielii ani în plus. Carnea bine rumenită - ca să nu spunem carbonizată - creează produse finale de glicație avansate, care „inflamează” corpul și declanșează boli de inimă și diabet.
Pâinea albă, pastele și orezul alb pot duce la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce contribuie la inflamație și la degradarea colagenului din piele.
Unele persoane sunt iubitoare ale gustului iute, picant. Însă mâncarea condimentată face ca vasele de sânge să se dilate și chiar să se rupă, ceea ce duce la urme vineții pe față. De asemenea, mâncărurile picante cresc temperatura corpului, veți transpira mai mult pentru că organismul încearcă să-și regleze temperatura, iar când transpirația se amestecă cu bacteriile de pe piele, acest lucru poate provoca erupții și pete.