Chifteluțe cu cartofi, la cuptor

Chifteluțe cu cartofi, la cuptor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Întâlnite frecvent în România, chiftelele sunt preparate din carne tocată sau din legume, sunt prăjite în grăsime şi au formă rotundă, aplatizată sau alungită. Dacă sunt rotunde și de dimensiuni mici, sunt numite chifteluţe, dacă sunt aplatizate și alungite sunt numite pârjoale. Denumirea provine din limba turcă, köfte, însă, spre deosebire de Turcia, unde conțin carne de miel, oaie sau vită, în spaţiul românesc chiftelele au în compoziţie carne de porc, pui sau chiar pește, în special în zona dunăreană și a Deltei Dunării.

Gustul lor unic le face potrivite pentru a fi servite atât la mesele în familie, la sărbători sau chiar atunci când pregătim un platou delicios, cu bunătăți, pentru diferite ocazii. Copiii le adoră și le consideră una dintre mâncărurile preferate, mai ales că pot fi asezonate cu o gamă largă de garnituri, de la legume gătite variat, până la deliciosul piure de cartofi.

Ingrediente: 500 grame carne tocată de vită, 1 ceapă rasă, 2-3 felii de pâine uscată și înmuiată în apă, sare, piper, oregano, 2-3 linguri ulei măsline, 500 grame cartofi, sucul de la o jumătate de lămâie.

Preparare: Tăiem cartofii în 4-6 bucăți, îi spălăm și îi punem într-o tavă în care adăugăm sare, piper, oregano, puțin ulei de măsline, puțină apă și 1-2 linguri suc de lămâie. Lăsăm la cuptor la 200 de grade, acoperiţi cu o folie de aluminiu pentru o oră. Între timp, amestecăm ceapa cu carnea tocată, oregano, sare, piper, ulei de măsline și formăm chifteluțele (să nu fie prea mici). Scoatem cartofii după o oră și punem între ei chifteluțele acoperind iar tava și lăsăm la cuptor, la 180 - 200 de grade, pentru alte 30 de minute, după care descoperim tava și lăsăm așa încă 15 minute pentru a prinde culoare și pentru a se evapora puțin zeama din tavă.

Citit 610 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2025 14:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.