Sarmale
Ingrediente: 2 kg varză acră, 450 g carne tocată de porc şi de vită, 50 g orez, 200 g ceapă, ulei pentru prăjit, 100 g costiţă afumată, 2-3 linguri bulion, 2 foi dafin, sare, piper.
Preparare: Se curăţă varza de frunzele exterioare şi de cotoare. Se aleg foile în care se va împacheta carnea. Se curăţă ceapa şi se spală. Se taie mărunt. Se pune într-o cratiţă la călit cu ulei şi puţină apă şi se lasă până devine aurie. Se amestecă într-un castron ceapa prăjită şi răcită, cu carnea, piperul, sarea şi orezul, care a fost şi el opărit şi răcit. Se ia compoziţie de mărimea unei nuci şi se pune pe o frunză de varză. Se rulează cu marginile în interior. Frunzele de varză mai mici se opresc şi se toacă solzişori pentru a forma un strat pentru sarmale. Într-o cratiţă înaltă, peste varza tocată, se pun sarmalele şi costiţa, iar deasupra un alt strat de varză tocată. Peste ele se toarnă bulionul diluat cu apă, se pun frunzele de dafin şi câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de două ore. Din când în când, se mai completează cu apă, să nu se lipească. Pentru această rețetă se poate înlocui varza cu foi de viță.
Friptură de porc cu rozmarin
Ingrediente: 1 kg mușchi porc, 2 căței usturoi zdrobiți, 2 linguri rozmarin tocat, 1 crenguță rozmarin, 250 ml vin alb sec.
Preparare: Se încinge cuptorul. Carnea se înțeapă pe toate părțile. Se freacă cu sare, piper, usturoi, rozmarin. Se pune într-o tavă și se bagă la cuptor pentru 20 de minute, până se topește grăsimea. Se reduce temperatura de coacere. Se adaugă vinul în tavă și se mai coace timp de o oră și 40 de minute. Se unge din când în când cu sosul din tavă. Poți servi friptura cu piure de cartofi și murături.