Ciorbă de perișoare din pește, pentru ”Săptămâna Albă”

Ciorbă de perișoare din pește, pentru ”Săptămâna Albă”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Postul Paștelui se apropie, însă până la începerea lui este rânduită o perioadă de trecere numită în popor ”Săptămâna Albă” sau "Săptămâna brânzei". În acestă săptămână, credincioșii renunță la consumul de carne, însă au dezlegare la produse precum lapte, brânză, smântână, unt, ouă, sub diverse forme de preparare, dar și pește. Peștele poate fi consumat pe tot parcursul săptămânii. Vă prezentăm în continuare o rețetă de ciorbă cu perișoare din pește.

Ingrediente: pentru perișoare: 300 grame file de cod sau de macrou, 1 ceapă, 50 grame orez, 50 grame griș alb, sare și piper după gust; pentru ciorbă: 4 litri de apă, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, ¼ rădăcină de țelină, 1 ardei gras, 3-4 roșii, 2 linguri de ulei, mărar verde, pătrunjel și leuștean, sare și piper după gust, oțet sau zeamă de lămâie.

Preparare: Începem prin a pune o oală cu 4 litri de apă la fiert. Adăugăm un praf de sare și 4 linguri de ulei. Apoi pregătim perișoarele. Mai întâi fierbem orezul, dar nu de tot, ci doar trei sferturi din timpul obișnuit. Îl scurgem bine și îl lăsăm să se răcească. Trecem prin mașina de tocat fileul de pește împreună cu o ceapă mai mică. Adăugăm orezul fiert, sare și piper și completăm cu griș, atât cât să putem modela perișoarele. Lăsăm compoziția deoparte, pentru a da timp grișului să se hidrateze ușor.

În timp ce fierbe apa, curățăm zarzavatul, îl spălăm bine cu apă rece și îl scurgem. Tocăm toate legumele mărunt, ca pentru oricare altă rețetă de ciorbă. Când fierbe apa, punem ceapa și o lăsăm să fiarbă timp de 10 minute. Apoi adăugăm morcovii, țelina, și rădăcina de pătrunjel. Curățăm roșiile și le tocăm în cubulețe mici. Le adăugăm în ciorbă, când toate legumele sunt pătrunse. Adăugăm și ardeiul tocat. Lăsăm ciorba să mai fiarbă 6-8 minute, apoi formăm prima perișoară de pește și o adăugăm în ea. Așteptăm să se ridice la suprafață. Dacă nu se ridică sau se desface, înseamnă că trebuie să mai adăugăm griș în compoziția de perișoare.

Apoi modelăm perișoarele de mărimea unei nuci și le adăugăm una câte una în oala cu ciorbă. Le lăsăm să fiarbă până când se ridică la suprafață. Potrivim gustul cu sare și piper, adăugăm leușteanul și mărarul, tocate mărunt și mai fierbem delicioasa ciorbă de perișoare din pește pentru 5 minute.

După stingerea focului, adăugăm și pătrunjel verde tocat și acrim ciorba. O putem acri și în timpul servirii.

Citit 523 ori Ultima modificare Vineri, 28 Februarie 2025 18:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.