Ingrediente: 500 grame de făină 000, 40 grame drojdie de bere proaspătă, 250-270 ml apă minerală carbogazoasă sau suc carbogazos de culoare galbenă, 80 ml ulei, 100 grame zahăr, 1 lingură esență de vanilie, coaja rasă de la o lămâie, un praf de sare, umpluturi la alegere.
Preparare: Se cerne făina într-un bol și se face loc la mijloc, unde se pune drojdia, jumătate din zahăr și câte puțin suc sau apă minerală la temperatura camerei (3-4 linguri), amestecând continuu până se dizolvă drojdia. Se așteaptă să crească maiaua, într-un loc ferit de curent, până ce se umflă bine și se umple de bășici (aproximativ 10-15 minute). Se adaugă restul de suc, uleiul, zahărul, sarea, vanilia și coajă de lămâie. Așteptăm să crească aluatul pentru cozonacul de post până își dublează volumul. Se răstoarnă aluatul de cozonac pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei și se rulează strâns fiecare parte, obținând doi cilindri lungi care se împletesc între ele. Se pune în formă și se acoperă timp de o oră. Între timp, se pornește cuptorul și se fixează la 200 de grade. Se stropește suprafața cozonacului cu puțin suc și se dă cozonacul la cuptorul preîncins, la o înălțime medie. În total, acest cozonac de post se coace timp de 40 de minute. Se testează dacă e destul de copt înțepându-l cu un cuțitaș. Se mai lasă 5 minute în formă, apoi se scoate.