Cornulețele de post cu ulei și borș sau vin alb, umplute cu gem, nucă sau rahat, la alegere, sunt ieftine și gustoase. Sunt acele cornulețe care devin mai fragede cu fiecare zi care trece.
Ingrediente: 200 ml de ulei, 100 ml de borș (vin alb sau o lingura de oțet), 1 cubuleț de drojdie de 25 de grame sau 7 grame de drojdie uscată, vanilie (sau orice altă aromă), un praf de sare, 500 grame de făină.
Preparare: Pentru început, punem într-un recipient borșul, vanilia sau aroma pe care o folosim, drojdia sfărâmată. Dizolvăm drojdia în borș și amestecăm bine, până obținem o consistență uniformă. Adăugăm un praf de sare și uleiul. Amestecăm puțin. Adăugăm aproximativ trei sferturi din făină, apoi mai adăugăm, în funcție de aluatul rezultat. Lăsăm aluatul să dospească, la cald sau la rece. Întindem aluatul pe un fund sau pe o planșetă mai mare. Folosim o farfurie pentru a decupa o formă rotundă, pe care o împărțim în triunghiuri mai mici. Se pot obține 16 cornulețe. Pentru umplut, putem folosi rahat, gem, mac, în funcție de gustul și preferințele fiecăruia. Punem umplutura pe capătul mai mare al fâșiei de aluat, apoi rulăm ușor. Așezăm cornulețele cu borș în tava tapetată cu hârtie de copt și sunt gata să fie puse la cuptor, la o temperatură de 200 de grade, pentru 10-15 minute, cât se rumenesc puțin. După ce le scoatem, le lăsăm puțin să se răcească, apoi le tăvălim prin zahăr vanilat. Asta este tot, cornulețele cu borș sunt gata de savurat.
Trucuri: Pentru o economie de făină, în aluat se pot adăuga 2-3 linguri de nuci sau alune măcinate. Pentru un efect maxim, specialiștii gastronomi recomandă să se facă trei tipuri de aluat: cu nuci, simplu și cu cacao, care vor fi așezate alternativ pe platouri, pentru un efect vizual deosebit.