Pentru că ne aflăm în postul Paștelui, aceste zile sunt o provocare pentru gospodine, dat fiind faptul că în general mâncarea de post nu este foarte sățioasă, deci este necesar să se gătească mai des și mai variat.
Pentru a veni în sprijinul acestora, vă oferim o rețetă de sarmale de post, delicioase și ușor de preparat. Menționăm că sunt la fel de bune dacă sunt gătite cu varză sau cu frunze de viță. Umplutura poate varia, ingredientele sunt economice și la îndemână, iar gustul sarmalelor cu orez egalează varianta cu carne.
Ingrediente: 2 verze murate, 1,5 căni de orez, 3 cepe, 1 morcov mare, pastă de tomate, piper măcinat, sare, cimbru, 2 foi de dafin, boia de ardei dulce, mărar, ulei.
Mod de preparare
Alegem foile de varză întregi și le tăiem nervurile. Restul de varză îl tăiem fideluță. Dacă varza este prea sărată, se poate lăsa dinainte la desărat. Într-o cratiță, punem uleiul la încins, adăugăm ceapa tăiată mărunt. Când aceasta devine translucidă, punem și morcovul ras. Călim puțin împreună, apoi adăugăm orezul și o cană cu apă. Lăsăm să fiarbă până absoarbe apa, cât să înflorească puțin. Condimentam cu piper, sare, cimbru, punem și puțin mărar tocat mărunt și lăsăm să se răcorească.
După ce orezul s-a răcit, se împăturesc sarmalele. Ungem o oală de lut (dacă este nesmălțiută, o ținem în apă cel puțin 30 minute) cu ulei, punem un strat de varză tocată, presărăm cimbru și boia, apoi punem o parte din sarmale. Urmează iar un strat de varză, cimbru, boia, foile de varză, sarmale și ultimul, restul de varză. Turnăm apă cât să le acopere puțin, punem capac și dăm la cuptor, la foc moale (170 grade). Cuptorul nu trebuie preîncălzit, pentru a nu crăpa lutul. După vreo 2-3 ore, timp în care mai verificăm din când în când (durează, dar gustul va fi pe măsura așteptării), se adaugă pastă de tomate diluată cu puțină apă și dăm iar la cuptor cel puțin o oră. Când sunt aproape gata, se lasă vasul fără capac, pentru a se rumeni frumos varza de deasupra. După ce s-a rumenit varza, stingem focul și pregătim mămăliga, sarmalele fiind delicioase cu mămăliguță caldă.