Ingrediente
Pentru blaturi: 3 căni de zahăr, 3 căni de apă caldă, 1 cană de ulei, 6 căni de făină, 1 praf de sare, 3 plicuri praf de copt, 1 linguriță amoniac, 2 fiole esență de vanilie, 2 linguri cacao, 300 g vișine; pentru cremă: 500 ml apă, 250 g zahăr,125 g griș, 1 pachet margarină, 200 g zahăr pudră, 3 lămâi, 2 fiole esență de vanilie, 3 plicuri zahăr vanilat; pentru glazură: 3 linguri apă, 2 linguri ulei, 4 linguri zahăr, 2 linguri cacao, nucă de cocos pentru decor.
Mod de preparare
Pentru blaturi, zahărul, apa, sarea și uleiul se amestecă bine, se adaugă treptat făina amestecată cu praful de copt, amoniacul stins cu zeamă de lămâie, vanilia, coaja de lămâie. Se ung două tăvi cu margarină. În prima se toarnă jumătate din compoziție și se coace 30 minute la 180 grade. În cealaltă jumătate de compoziție se adaugă două linguri de cacao și vișinele. Se toarnă în tavă și se coace tot 30 minute la 180 grade.
Pentru cremă, se fierbe apa cu griș aproximativ 10 minute și se lasă la răcit. Margarina se freacă spumă cu zahărul pudră, apoi se omogenizează cu grișul răcit, zeama de lămâie și esența de vanilie. Crema se pune între cele două blaturi, după ce acestea s-au răcit.
Pentru glazură, se fierb toate ingredientele (fără nuca de cocos) până se îngroașă. Se toarnă glazura peste prăjitură și se presară nuca de cocos. Prăjitura are un gust desăvârșit, ceea ce o face să fie pe placul tuturor, mai ales al celor mici din familie, dar și al musafirilor. Poate fi servită la micul dejun cu o ceașcă fierbinte de cafea, fiind suficient de consistentă pentru a asigura aportul caloric necesar pentru câteva ore. Specialiștii recomandă să servim această delicioasă prăjitură stând la taifas cu cea mai bună prietenă, alături de o ceașcă cu ciocolată caldă.