Asteroidul gigant, de la Galaţi la Harvard (VIDEO)

Asteroidul gigant, de la Galaţi la Harvard (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a fotografiat în seara de 9 noiembrie 2011 Asteroidul 2005 YU55, care a trecut în apropiere de Pământ, care s-a aflat la 324.600 kilometri de Terra. Asteroidul s-a aflat într-o orbită care îl aduce în mod constant în apropiere de Terra, Venus şi Marte. Evenimentul din 9 noiembrie 2011 a constituit cea mai apropiată trecere a asteroidului pe lângă Pământ din ultimii 200 de ani.

Observaţiile şi fotografiile asupra asteroidului au fost realizate în cadrul Observatorului Astronomic din Galaţi cu ajutorul telescopului Ritchey-Chretien, cu diametrul oglinzii principale de 400 mm, cu o cameră CCD Sbig 6303 ataşată la acesta. Muzeograful Ovidiu Tercu împreună cu Alexandru Dumitru, membru al Astroclubului „Călin Popovici”, au monitorizat şi fotografiat traiectoria asteroidului în 17 poziţii, toate observaţiile fiind raportate la Minor Planet Center, din Harvard, USA.

„Pentru Observatorul Astronomic Galaţi, trecerea acestui asteroid pe lângă Pământ a fost o oportunitate profesională şi am reuşit să-l fotografiem în 17 poziţii din traiectoria lui. Cea mai recentă trecere pe lângă Terra a unui asteroid de dimensiuni comparabile a avut loc în 1976, însă atunci oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice asteroidul înainte de eveniment. Asteroidul 2005 YU55, măsoară 400 de metri în diametru și a fost descoperit pe 28 decembrie 2005”, ne-a lămurit muzeograful Ovidiu Tercu.

Observatorul Astronomic Galaţi face parte şi din reţeaua EURONEAR care se ocupă cu observarea şi monitorizarea asteroizilor care orbitează în apropierea Pământului.

Următoarea „întâlnire” a planetei noastre cu un asteroid gigant va avea loc în 2028.

Citit 1368 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2011 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.