Pe lângă gustul unic pe care îl au gogonelele puse la murat, bunicii noștri le consumau și gătite. Așadar, dacă ai rămas cu gogonele crude, proaspete şi nu îți mai încap în borcanul de murături, încearcă această rețetă de pe vremea bunicii de tocăniță de gogonele!
Ingrediente: 1 ceapă roșie, tocată mărunt, 1 bucățică de praz, tăiat felii, 2 căței de usturoi, tocați mărunt, 1/2 ardei gras, tăiat mărunt, 4 linguri ulei de floarea soarelui, 5 gogonele crude, medii, tocate și ele cubulețe, 1 lingură bulion, 1 bucățică de ardei iute, tocat mărunt (opțional), sare și piper, după gust.
Preparare: Într-o cratiță călește ceapa în puțină apă cu sare, apoi adaugă prazul, usturoiul și amestecă bine. După ce acestea s-au înmuiat, adaugă și ardeiul și amestecă iar, apoi pune capacul pentru câteva minute. Adaugă și roșiile și amestecă până acestea încep să se prindă și toarnă uleiul peste. Lasă-le să se pătrundă, cu capacul pus, iar la final adaugă bulionul și drege gustul de sare si piper! Pofta bună!
* Servită cu mămăligă și pătrunjel proaspăt este un adevărat festin culinar. Se poate consuma caldă, cu pâine, mămăligă sau piure, dar şi rece, ca un soi de zacuscă.