Știați că... orezul este alimentul de bază pentru mai mult de jumătate din populația planetei? Orezul este folosit în alimentație, dar și pentru producția unor medicamente, a amidonului, a berii și a alcoolului? Anul 2004 a fost proclamat "Anul internațional al orezului".
Tradițional... pilaful se servea drept fel principal și avea în compoziție carne de pui sau peşte. Astăzi, pilaful se servește drept garnitură la diferite mâncăruri din carne. Vă propunem o rețetă tradițională de pilaf de orez cu pui și ciuperci.
Ingrediente: 500 gr piept de pui dezosat, 400 gr ciuperci din conservă, 150 gr orez, 2 morcovi, 1 ceapă, 1 ardei gras roșu, 1 ardei capia verde, 2 lingurițe „Secretul gustului”, 1/2 linguriță cu condiment special pentru pilaf, 1/2 legătură pătrunjel, 2 lingurițe cu sare.
Preparare: Punem pieptul de pui la fiert într-o oală cu apă și sare. Pregătim legumele: tăiem ceapa mărunt, morcovi îi dăm prin răzătoarea mare, iar ardeii (roșu și verde) îi tăiem cubulețe. Într-o oală (capacitate 2 litri) punem două linguri cu ulei, așezăm oala pe aragaz (foc mediu) și adăugăm ceapa, lăsăm câteva minute la călit, amestecând continuu, apoi adăugăm morcovii și ardeii. Lăsăm legumele câteva minute la călit... apoi adăugăm orezul (150 gr de orez = 1 cană de 250 ml), mai lăsăm un minut orezul la călit și apoi adăugăm 1 l de apă, sare și lăsăm să fiarbă. În momentul în care orezul este aproape fiert, punem ciupercile. Adăugăm condimentele (cele speciale și delicat) și verificăm de sare. Între timp, pregătim pieptul de pui, iar când este fiert îl luăm de pe foc, îl spălăm și îl tăiem cubulețe, apoi îl punem la prăjit pentru doar 5 minute. La final, adăugăm puiul și pătrunjelul tocat mărunt. Serviți alături de murături sau de o salată.