Ingrediente: 800 g carne de miel cu os (sau de berbecuț/ oaie), 2 cepe medii (vechi), 1 legătură ceapă verde (sau alte 2 cepe vechi), 2 fire usturoi verde (sau 5-6 căței de usturoi), 3 linguri ulei sau 1 lingură bună de untură de porc, sare, piper negru proaspăt măcinat, 1 lingură mare de boia dulce (paprika); opțional: 100 ml vin alb sec, 1 lingură pastă concentrată de roșii, 800 g cartofi (dacă nu se servește cu mămăligă).
Preparare: Carnea de pe oase este foarte fragedă și are o savoare deosebită. Am pregătit o legătură de ceapă verde și 2-3 fire de usturoi verde. Se toacă părțile mai albe ale cepei și usturoiului verde, păstrând cozile pentru final. Ceapa dă dulceață mâncărurilor.
Am curățat și câțiva cartofi. Am ales o tigaie mai adâncă (sau cratiță) în care am pus la încins 3 linguri de ulei. Am rumenit bucățile de carne de miel timp de 5-7 minute, pe ambele părți. Peste carnea rumenită am pus ceapa și usturoiul tocate (ceapa verde și veche), fără codițe. Am redus focul la mediu. Am asezonat cu sare și piper negru proaspăt măcinat și am amestecat bine. Am acoperit tigaia cu un capac și am lăsat totul vreo 10 minute la călit în abur. Ceapa trebuie să se înmoaie un pic și să devină sticloasă, fără să se ardă. Apoi am turnat două căni de apă caldă (circa 500 ml). Se poate pune și 100 ml vin alb sec și restul apă. Tot acum am pus boiaua dulce. Am amestecat totul și am lăsat această tocăniță de miel la fiert pentru 20 minute (la foc mic și acoperită cu capac). Când carnea de miel a fost aproape gata (verificată cu furculița), am pus în cratiță cartofii și am completat cu apă caldă, cât să îi cuprindă bine. Cartofii fierb în 17-20 de minute. Am testat cartofii cu furculița și am pus cozile tocate de ceapă și usturoi verde, pasta concentrată de roșii. Se mai lăsat să clocotească încet vreo 5 minute.