Dacă nu ai mâncat până acum borș de pește, atunci trebuie să știi că în România este un preparat celebru, consumat mai ales în Dobrogea. Rețetă de bază de ciorbă de pește este tradițională din partea de sud a României. Oamenii din această regiune trăiesc în apropierea Dunării, așa că peștele este aproape nelipsit la orice masă.
Vă prezentăm două rețete delicioase, care respectă tradițiile din diferite regiuni ale țării.
Borș de pește dobrogean
Ingrediente: 1,5 kg pești mici diverși cu cap și coadă, 1,5 kg pește mare tăiat rondele, 1 morcov mare, 1 ceapă, 1 ardei gras, 1 felie zdravănă de țelină, 1 rădăcină de păstârnac, 1 rădăcină de pătrunjel, 1-2 cartofi, 3-4 roșii, 2 legături de leuștean proaspăt, aproximativ 3 litri de apă, borș sau oțet după gust, sare după gust.
Preparare: Se pune la fiert apa cu sarea, ardeiul gras și rădăcinoasele tăiate cuburi potrivite. După 10 minute, se pun cartofii și când aceştia s-au fiert se adaugă roșiile tocate. Se lasă totul la fiert 10 minute și se adaugă peștele mic, cu cap și coadă. Când e fiert, se scoate și se lasă deoparte. Se mărunțește carnea de pe pește și se adaugă înapoi în borș. Se adaugă 200 ml de borș fiert sau oțet. Rondelele mari de pește se pun la fiert și se vor fierbe timp de 10-15 minute. Separat se scot și se pot servi individual.
Borș de pește moldovenesc
Ingrediente: cap și coadă de somn, cap și coadă de crap sau novac, trunchi de șalău, 1-2 carași, 1 ceapă, 1 morcov, 1/2 țelină, 1 ardei iute, 2 linguri pastă de ardei, 1 borcan roșii conservate, 20 ml ulei, 3 cartofi (optional), verdeață, 1 lingură orez, 1 l de borș, sare
Preparare: Peștele porționat spălat și presărat cu sare se lasă deoparte într-un vas. Legumele se curăță, se spală și se taie mărunt rădăcinoasele date pe răzătoare. Se călesc într-o oală cu puțin ulei și după ce s-au înmuiat se adaugă roșiile, pasta de ardei, cartofii cubulețe, sare și pasta de ardei. Se pune apă și se lasă la fiert 30 de minute. Când totul a fiert, se adaugă bucățile de pește. Când peștele se ridică la suprafață, se adaugă leușteanul și se potrivește de gust.
Secrete despre borșul de pește
Având fluviul Dunărea la graniță cu Bulgaria și Delta Dunării aproape de Marea Neagră, mulți dintre cei care locuiesc în această parte a țării mănâncă pește destul de des, deoarece acesta este disponibil. Se poate face borș din orice pește. În Delta Dunării, oamenii folosesc sturion, crap, somn, știucă, biban și alți pești mici. Tot ceea ce oferă fluviul Dunărea sau Marea Neagră poate intra în oală. Fiecare pește are o aromă diferită. Combinarea diferitelor tipuri de pește într-un borș face ca acesta să fie mai aromat, mai delicios și să reprezinte o masă completă.
Se folosesc capul și coada peștilor mai mari pentru a face supă și se opreşte partea cărnoasă pentru a o prăji sau pentru a face plachie sau saramură. Pentru a face un borș de pește bun, ai nevoie de ingrediente de calitate și asta începe cu peștele proaspăt, dar și cu felurite legume.