Arbitri din străinătate la Expoziţia Naţională de porumbei, păsări şi animale mici
Foto: Foto: Sorin Pană

Arbitri din străinătate la Expoziţia Naţională de porumbei, păsări şi animale mici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, toate vietăţile care pot fi admirate la prima expoziţie naţională de porumbei, păsări şi animale mici de la Galaţi au ajuns la Halele Agro-Dunărea. Tot ieri au ajuns la Galaţi şi arbitrii care vor juriza cei 1.200 de porumbei (20 arbitri), 430 de găini (cinci) şi 210 iepuri (zece). Printre cei cinci arbitri care vor stabili câştigătorii de la categoria găini se numără şi Andreas Verelst, venit din Belgia.

Aflat pentru prima dată în calitate de arbitru la o competiţie organizată în România, Andreas Verelst a fost încântat de faptul că pasiunea pe care el o împărtăşeşte de mai bine de 15 ani a ajuns şi aici.

„Românii sunt la început la acest capitol. Se vede asta, dar din punctul meu de vedere sunt pe drumul cel bun. Trebuie să recunosc că am rămas impresionat de exponatele de la Galaţi. Sunt foarte frumoase, chiar dacă nivelul lor nu este la fel ca în alte ţări în care există o tradiţie. România este cu mult peste alte ţări care se află la început. Crescătorii de aici au avantajul că trăiesc într-o ţară agricolă şi au la îndemână hrana. La noi, de exemplu, mâncarea s-a scumpit cu peste 15 la sută. Pentru noi, cei din afară, putem spune că este o pasiune destul de scumpă. Nu foarte scumpă însă comparativ cu alte sporturi. Pentru voi, această pasiune este mult mai ieftină”, ne-a spus arbitrul belgian. De profesie medic veterinar, Andreas Verelst este pasionat de creşterea găinilor încă dinainte să îşi aleagă profesia.

„E un hobby. Ca meserie de bază, eu sunt medic veterinar. Probabil că am ales această meserie pentru că îmi plăceau găinile. Iniţial am început să cresc, după care am mers la primele expoziţii şi, iată, acum am ajuns să jurizez în alte ţări. Este o pasiune foarte frumoasă”. Deşi abia sosit de pe drum, Andreas Verelst s-a apucat imediat de treabă, nu de alta, dar şederea lui la Galaţi este foarte scurtă: „Mâine seară (n.r. astăzi) va avea loc cel mai mare show de profil din Belgia. Trebuie să ajung acolo, aşa că nu pot rămâne aici să admir şi celelalte exponate. Mi-aş dori să revin în România, chiar dacă distanţa este destul de mare. Sper ca data viitoare să vin şi să stau mult mai mult, să admir atât porumbeii şi iepurii, cât şi oraşul în sine”. Alături de ceilalţi patru arbitri, Andreas a trecut prin faţa tuturor cuştilor şi a încercat să dea câte un sfat pentru fiecare exponat în parte.

„Îi sfătuiesc pe toţi crescătorii să meargă să vadă şi alte expoziţii din afară, ca de exemplu cele din Germania. Aşa vor putea să facă o comparaţie şi vor şti unde trebuie să aducă îmbunătăţiri”, a conchis arbitrul internaţional. Găinile admirate de Andreas Verelst, dar şi porumbeii, iepurii şi celelalte păsări aduse special la Galaţi, la cea mai mare expoziţie de profil din ţară, rămân la Halele Agro Dunărea până duminică seară. Noi am stat de vorbă cu organizatorii şi am aflat că au pregătit şi foarte multe surprize pentru vizitatorii expoziţiei. Dacă vreţi să aflaţi despre ce este vorba, nu rataţi ziarul nostru de mâine.

Citit 1042 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2011 23:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.