Cei care apreciază carnea de miel, vor aprecia și această tocăniță, datorită simplității ingredientelor. Reteta este tipică pentru gospodinele care știu să obțină cea mai gustoasă mâncare cu ingrediente la îndemâna tuturor. În plus, prin faptul că se taie în cubulețe mici, carnea se topește pur și simplu în gură.
Ingrediente: 600 grame carne macră de miel (din pulpă spate), o ceapă mare, o jumătate de ardei gras roşu, o linguriță de pastă de ardei dulce, un vârf de linguriță de harissa (sau un vârf de linguriță de chili pudră), o linguriță de boia dulce, o jumătate de legătură de pătrunjel, sare, piper, patru linguri de ulei.
Preparare: Se taie carnea în cubulețe mici, pentru că așa tocănița va arăta mai bine. Se pune multă apă la fiert și când clocotește se pun cubulețele de carne în ea și se lasă 5 minute să se opărească. Se scurg cu ajutorul unei strecurători, apoi se dă sub jet de apă rece și se spală bine. Se pune deoparte carnea astfel pregătită.
Se încinge uleiul într-o oală și se călesc în el ceapa și ardeiul date pe răzătoarea mare. Este foarte important, pentru că în acest mod sosul va ieşi fin. Când s-au înmuiat legumele, se ia oala de pe foc, se adaugă cubulețele de carne, câteva prize de sare, puțin piper, harissa (sau chili), pasta de ardei și boiaua. Se amestecă bine până carnea e acoperită de condimente. Se adaugă un sfert de cană de apă și se pune la fiert. Se aduce tocănița la fierbere, se dă focul la mic (astfel încât tocănița să bolborosească ușor) și se pune capacul. Se fierbe timp de o oră. Cam la 10-15 minute, se verifică tocănița, se amestecă și când scade apa prea mult se adaugă câte un polonic de apă fierbinte. Pentru aceasta, se păstrează o oală mică cu apă fierbinte lângă oala cu tocăniță și se foloseşte la nevoie. Se adaugă pătrunjelul tocat foarte fin și se mai lasă să fiarbă 10 minute, tot cu capac. Se servește cu piure de cartofi, couș-couș sau orez.