Supă-cremă de sparanghel și risotto cu șofran, două reţete sofisticate

Supă-cremă de sparanghel și risotto cu șofran, două reţete sofisticate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Supa-cremă de sparanghel este o combinație de sparanghel proaspăt și ingredientele preferate care conferă rafinament și savoare fiecărei farfurii. Poate fi servită caldă sau rece şi finisată cu diverse garnituri.

Ingrediente: 1 legătură de sparanghel verde, 4 căței de usturoi, 1 cartof mijlociu, 2 linguri de smântână, 1 cub de unt, sare, piper și zeamă de lămâie, puțin parmezan ras.

Preparare: Rupe sparanghelul. Toacă usturoiul fin și taie cartoful și sparanghelul. Topește untul, sotează toate legumele (usturoiul, sparanghelul și cartoful) împreună, apoi adaugă apă cât să acopere legumele. Când legumele au fiert (după aproximativ 10 minute), stinge focul și cu ajutorul unui blender vertical transformă supa în cremă. Pentru a te asigura ca supa va fi fină, trece tot lichidul printr-o sită, într-o altă cratiță. Păstrând focul stins, condimentează supa cu sare, piper și smântână, după gust, iar apoi adaugă câțiva stropi de zeamă de lămâie. Servește supa în boluri cu puțin parmezan ras deasupra și mănânc-o împreună cu pâine prăjită.

Risotto cu șofran

Ingredientul-cheie în această mâncare este șofranul, cel mai scump condiment din lume, supranumit „aurul roșu” datorită prețului ridicat.

Ingrediente: 1 linguriță de șofran (sau 1 linguriță rasă de turmeric), 1 cană de orez cu bobul rotund, 3/4 de pahar de vin alb, 1 ceapă mijlocie, 3 căței de usturoi, 1 cub de unt, 1 lingură de ulei de măsline, 1 cub de supă (de pui sau de legume), 1/2 de cană de parmezan ras, 1 gălbenuș crud (opțional), sare și piper, puțină zeamă de lămâie.

Preparare: Dizolvă cubul de supă într-un litru și jumătate de apă clocotită. Toacă ceapa fin și usturoiul în felii fine. Într-o cratiță mai voluminoasă, pune la călit ceapa și usturoiul. După ce legumele s-au înmuiat puțin, adaugă vinul și, după un clocot scurt, pune și orezul. Amestecă bine până când se absoarbe tot lichidul. Adaugă șofranul sau turmericul, amestecă, apoi fă focul mijlociu spre mic și, cu un polonic, adaugă din supă în orez, amestecă bine, apoi pune capacul și lasă să se absoarbă lichidul. Repetă operațiunea și amestecă des, pentru ca orezul să-și elibereze amidonul. Când orezul e fiert, stinge focul și adaugă în compoziție pamezanul ras (păstrează puțin și pentru ornat farfuriile), cubulețul de unt și gălbenușul crud. Amestecă până se încorporează bine, apoi potrivește de sare și piper. Încheie cu câțiva stropi de zeamă de lămâie.

De ce este bine să mâncăm sparanghel

Este bine să consumi sparanghel deoarece este o legumă bogată în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, fiind totodată săracă în calorii și grăsimi, cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Sparanghelul este o sursă excelentă de vitamina K, esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor, și de magneziu, care ajută la fixarea calciului în oase. Conține vitamine precum E și riboflavină, precum și alţi antioxidanți precum glutationul, flavonoidele și polifenolii, care protejează organismul de radicalii liberi și reduc stresul oxidativ.

Fibrele din sparanghel hrănesc bacteriile benefice din intestine, sprijinind un tranzit intestinal sănătos.

Sparanghelul are efect diuretic și detoxifiant, datorită conținutului mare de apă (aproximativ 94%), ajutând rinichii să elimine impuritățile, prevenind infecțiile şi contribuind totodată la procesul general de detoxifiere a organismului.

Citit 132 ori Ultima modificare Joi, 25 Septembrie 2025 17:53

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro