Îndrăgită atât de copii, cât și de adulți, turta dulce este un desert ușor de făcut, foarte gustos și care poate fi găsită în cele mai drăgălașe forme, de la brăduți, la steluțe, omuleți sau chiar fulgi.
Ingrediente: 500 grame făină, 100 g unt, 100 ml lapte, 200 g miere, 70 g zahăr brun, 2 lingurițe scorțișoară, 1 linguriță rasă ghimbir, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 1/4 linguriță de cuișoare măcinate, 1/4 linguriță nucșoară măcinată, 1 ou, 1 gălbenuș, puțină sare; pentru glazură: 200 g zahăr pudră, puțină sare, 1 albuș, 3 linguri apă fierbinte, 3 linguri zeamă de lămâie.
Mod de preparare: Într-un bol mare se pune untul, zahărul brun, gălbenușul, oul întreg, mierea și laptele. Cu un mixer, se amestecă foarte bine ingredientele, până când se obține o compoziție omogenă.
Se adaugă făina, scorțișoara, nucșoara, ghimbirul, cuișoarele, bicarbonatul de sodiu și sarea. Se amestecă totul foarte bine până când se obține un aluat fin. Pentru ca aluatul să prindă o consistență tare, trebuie să fie lăsat la frigider peste noapte.
Se pregătește o tavă, tapetată în prealabil cu puțin ulei și hârtie de copt. Cu ajutorul unei linguri, se ia câte o bucățică de aluat și se modelează în foma dorită. După ce se termină de modelat aluatul, se pun toate bucățile de turtă dulce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se lasă aproximativ 10 minute.
Pentru glazură, este nevoie de un bol măricel în care trebuie adăugat albușul de ou și puțină sare. Cu ajutorul unui mixer, se amestecă cele două ingrediente până când se obține o spumă lichidă. Treptat, se adaugă zahărul pudră și se amestecă până se obține o bezea tare. După gust, se adaugă și zeama de lămâie, iar apoi se toarnă treptat apa fierbinte și continuă să se amestece.
La final, trebuie să se obțină o compoziție cremoasă și fină. Cu glazura se decoreză turta dulce după bunul plac.