Toba este un adevărat deliciu culinar al mesei de Crăciun, la prepararea căreia se folosesc carnea de la picioarele și capul de porc, rinichi, inimă, limbă, urechi, slănină, șorici și condimente.
În mod tradițional, se utilizează stomacul porcului, care se umple cu o compoziție realizată din ingredientele de mai sus, dar la fel de bine se poate folosi intestinul gros.
Ingrediente: 2 picioare, 2 urechi, 2 rinichi, 1 inimă, 1 limbă, 500 g ficat, 2 bucăți de splină, 500 g burtă, 300 g mușchi sau carne macră, stomacul (toate de porc),1 rădăcină țelină, 1 rădăcină pătrunjel, 1 ceapă, 1 morcov, sare, piper boabe, foi de dafin, usturoi (după gust).
Mod de preparare: Bucățile de carne se spală în mai multe ape și se curăță bine. Se presară cu sare mare și se lasă la rece până a doua zi. Urechile, picioarele, rasolul și carnea macră de porc se pun într-o oală, la fiert, în apă cu sare. Se fierb rinichii, splina, ficatul și inima, într-o altă oală. Limba de porc se opărește 20 de minute și se adaugă la fiert, în oala cu urechile și picioarele de porc. Se lasă cele două oale la fiert, la foc mic, luând spuma din când în când. Se adaugă boabele de piper și foile de dafin. Se lasă totul la fiert, până când carnea se desprinde de pe oase, iar organele sunt fierte bine. Ingredientele se taie în cuburi și se amestecă, folosind condimentele preferate (sare, piper, boia de ardei iute). Se umple stomacul cu această compoziție și se coase capătul prin care a fost umplut, apoi se înțeapă ușor cu o scobitoare, pentru a nu se desface în timpul fierberii. Zeama în care a fiert carnea se potrivește de sare, apoi se adaugă usturoiul pisat și stomacul umplut. Se completează cu apă cât să fie toba acoperită în întregime și se fierbe la foc mic, timp de o oră.

