Cum e să fii bărbat în luna femeilor?
Foto: Fotomontaj: Bogdan Codrescu

Cum e să fii bărbat în luna femeilor?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Este ca un contract cu banca, eşti dator” * „Sunt atât de multe sărbători în serie, încât nu ai cum să nu intri în pană de idei” * „Cu florile mergi întotdeauna la sigur” * „Dacă eşti inteligent şi atent cu doamna inimii tale şi cu doamnele, în general, eşti apreciat” *

Soţie, iubită sau prietenă, mamă, mamă-soacră, soră sau surori, mătuşi, verişoare, cumnate, prietene din gaşcă, colege de muncă... lista de „obligaţii” a domnilor poate fi mai lungă sau mai scurtă, dar ea există. Şi una dintre regulile de aur ale convieţuirii în doi sau în familie spune că zilele de 1 şi 8 Martie, ziua ei şi celelalte sărbători importante de peste an nu trebuie să fie ignorate. Chiar dacă ea zice că nu ţine la tradiţii, o surpriză plăcută este oricând binevenită şi chiar un gest înţelept. Pe vremuri se spunea că martie este luna femeilor. Dar, dacă avem în vedere că, statistic, reprezentantele sexului frumos sunt mai multe decât bărbaţii, şi trăiesc mai mult decât ei, se poate spune că trăim într-o Lume a Femeilor.

Cum e să fii bărbat în această perioadă a anului ne-au răspuns drept şi fără echivoc, la adăpostul anonimatului, mai mulţi domni inspiraţi sau nu. Pentru că domnii trecuţi de 40 de ani sunt deja căliţi în lupta cu alegerea cadoului, am ales special bărbaţi aflaţi la începutul „încercărilor marţiale” – adică ale lunii MARTIE.

Îţi place sau nu, eşti dator”

Bărbat (35 de ani): „Luna femeilor este ca un contract cu banca. În place, nu-ţi place, ai sau n-ai, eşti dator. Nu, nu mi-ar plăcea o lună a bărbaţilor. Îmi place să fiu alintat, dar nici chiar atât de mult”.

„Să nu îţi pierzi cumpătul!”

Bărbat (36 de ani): „E o perioadă dificilă care începe de pe 6 decembrie şi se termină pe 8 Martie. Vin în serie: Moş Nicolae, Moş Crăciun, Ziua ei (că aşa s-a întâmplat, să fie născută în ianuarie), Valentine’s Day, Dragobetele, 1 Martie şi 8 Martie. Sunt atât de multe încât nu ai cum să nu intri în pană de idei. Poţi să faci cinci-şase surprize, dar la un moment dat ai senzaţia că devine rutină şi chiar că nu-ţi mai vine nimic în cap. Cel puţin în prima săptămână a lunii martie, e o perioadă crâncenă. Cel mai important secret în cazul acesta este să nu-ţi pierzi cumpătul. Lista de cadouri sau surprize este destul de lungă: soţia, mama, soacra, fiica şi sora, pentru că suntem toţi împreună o familie fericită. Din fericire, trebuie să mă descurc singur doar în ceea ce priveşte surpriza pentru soţia mea, pentru mama, soacra şi restul femeilor din familie, mă consiliază ea.

Anul acesta va fi însă cel mai scăzut buget pentru cadouri. Da, mi-am permis o dată să îmi surprind soţia cu o vacanţă la Paris, dar asemenea cadouri nu îţi permiţi în fiecare zi sau în fiecare an. Aşa că aleg ceva de efect, dar cu valoare simbolică. De 1 Martie o broşă argintată sau un mărţişor rezolvă problema. De 8 Martie, cadoul cu care ştiu că nu dau greş niciodată îl reprezintă florile. Cu ele mergi întotdeauna la sigur, indiferent dacă e vorba despre un buchet preţios şi pretenţios, de orhidee sau de o zambilă! Poate, dacă am noroc, găsesc şi o poşetă.

Dar am un prieten care a găsit o soluţie mai bună: parfumurile. S-a împrietenit cu o vânzătoare de la Modern care îi spune care este ultima gamă de parfumuri la modă. De-a lungul anului, soţia lui primeşte cu fiecare ocazie câte un produs - apă de toaletă, parfum, cremă, loţiune – din toate din gama respectivă. În acest fel îi oferă, anual, câte un set complet”.

„Fără turcisme sau mârlănisme”

Bărbat, 24 de ani: „Cum să mă simt în luna femeilor? Împovărat! La câte femei importante sunt în viaţa mea – prietena, mătuşa, verişoare - ar trebui să fac rată la bancă. Oricum, când e vorba de mărţişoare să nu văd turcisme, mârlănisme sau cocălărisme! Ciocolata, bomboanele, florile prinse cu aţa minune – firul alb-roşu de mărţişor specific tradiţiei - sunt alegerea mea. Oricum, suntem în criză şi bugetul este serios afectat. Cel mai preţios cadou pe care i l-am oferit prietenei mele a fost un CD original cu muzica ei preferată, care este şi muzica mea. Ne bucurăm amândoi de el, îl ascultăm în maşină. În rest, de 8 Martie cumpăr flori şi ciocolată”.

„Nu au aşteptări, nu le pot dezamăgi”

Bărbat (32 de ani): „În luna martie mă simt excepţional. Nu am bani, nu fac cadouri, nu au aşteptări, deci nu le pot dezamăgi. Pe soţia şi soacra mea aşa le-am obişnuit, aşa că nu mai am probleme. Cel mai valoros cadou pe care l-am oferit? Flori şi urări de bine”.

„Dacă eşti atent, eşti apreciat”

Bărbat (30 de ani): „În luna martie mă simt foarte bine. Dacă eşti inteligent şi atent cu doamna inimii tale şi cu doamnele, în general, eşti apreciat. Tot ce contează este să faci un gest frumos, nu scump, ci de efect. Nu trebuie să te coste foarte mult, ci să ia ochii, cum se spune. Important este să fii atent, să te prinzi ce le-ar plăcea şi gata, s-a rezolvat.

Cel mai scump cadou oferit vreodată au fost bijuteriile de aur, dar astea nu se oferă chiar în fiecare zi. Eu cred că o lună pe an merită şi femeile să fie răsfăţate, apreciate, să se simtă iubite şi preţuite. Că în rest, 11 luni pe an muncesc şi stau la cratiţă pentru noi, bărbaţii”.

Citit 2279 ori Ultima modificare Vineri, 02 Martie 2012 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.