Reţetă de succes - Gălăţenii iubesc muzica irlandeză

Reţetă de succes - Gălăţenii iubesc muzica irlandeză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Concertul extraordinar de muzică şi dans tradiţional irlandez, rock irlandez şi cimpoaie scoţiene a avut loc în sala Teatrului Muzical, joi seară. Gălăţenii au format o coadă la uşa teatrului cu trei sferturi de oră înainte de spectacol. Organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN), Primăria Galaţi, Teatrul Muzical şi Fundaţia „Andreiana Juventus”, spectacolul a ţinut publicul în priză. Verdele, culoarea asociată simbolului irlandez (trifoiul cu trei foi) predomina pe scena Teatrului Muzical: haine, panglici sau frunze de trifoi lipite pe instrumente ori brodate pe îmbrăcăminte. Conform legendei, Sf. Patrick ar fi folosit planta pentru a explica irlandezilor conceptul de Sfânta Treime.

Ritmuri, paşi şi aplauze
Seara a debutat cu dansurile tinerilor de la Tir na nOg din Miercurea Ciuc, care mai apoi au ţopăit şi pe ritmurile formaţiei Blackbeers. Jocurile din picioare, săriturile şi sincronizarea sunt elementele cheie ale dansului irlandez, cărora cei din Miercurea Ciuc le-au făcut faţă cu brio, deşi trupa este una tânără, înfiinţată în 2011. Toate momentele acestora au fost acompaniate de bătăile din palme ale spectatorilor. Membrii formaţiei Blackbeers sunt pentru a doua oară la Galaţi şi au reuşit, şi anul acesta, să impresioneze publicul prin ritmurile specifice irlandeze.

Cimpoierii au făcut senzaţie
Preferaţii spectatorilor au fost ungurii cimpoieri de la Bordo Sarkany, care au făcut furori printre gălăţeni, cucerindu-i încă de la prima melodie. Aceştia îşi propun să învie muzica sacră a secolelor XI-XVI. De remarcat au fost costumele şi instrumentele arhaice. Uimiţi de reacţia publicului, au oferit chiar şi un bis. Spectacolul s-a încheiat cu cei de la Shannon Ceili Band, tot o formaţie de muzică irlandeză, dar de acasă dată şi cu influenţe rock.

O seară pregătită pentru gălăţeni”
„O seară extraordinară, o seară cu muzică frumoasă cu dans şi cu cimpoaie - o noutate pentru gălăţeni”, ne-a spus Cătălin Negoiţă, directorul DJCPN. Atât acesta, cât şi Teodor Niţă, directorul Teatrului Muzical, şi-au exprimat părerea de rău că sala nu a avut suficiente locuri pentru numărul mare de gălăţeni care au dorit să vadă spectacolul.

Citit 1360 ori Ultima modificare Vineri, 16 Martie 2012 18:43

1 comentariu

 • postat de Nu mai prostiti lumea !
  Sâmbătă, 17 Martie 2012 11:19
  "Veni, vidi....si n-am invins " !? Ce s-a intamplat la Teatrul Muzical a fost, pur si simplu, CAMPANIE ELECTORALA pro ciumacenco, facuta pe banii "prostilor" ! Inca de la inceput, d-nul C.Negoita, in calitatea sa de director de nustiu ce si de prezentator, a tinut sa ne aminteasca de vreo 3-4 ori, de la microfon, ca : "daca aveti ocazia sa urmariti gratis ( oare ?!? ) acest spectacol extraordidar, fenomenal, nemaiintalnit.....s-a datorat efortului extraordinar al primariei, personal al d-lui viceprimar ciumacenco !!! omul care s-a implicat masiv in realizarea acestui proiect "....bla, bla, bla ! Pai domnilor, pt ca acesti copii unguri, care au venit sa "evolueze" pe scena muzicalului galatean, s-au cheltuit bani seriosi pt. renumerarea lor, pt. transport, cazare, mancare si bineinteles, conform obiceiului, pt. organizatori !!! Nimeni nu umbla la butoiul cu miere fara sa se linga pe degete... ! Banii au fost achitati din bugetul primariei, nu din buzunarul personal al d-lui ciumacenco . Cum fondurile la primarie sunt din contributia noastra, a galatenilor ( taxe, impozite unflate.... mai avem putin si platim taxe si pe aer !!! ) , intrarea la acest simulacru de spectacol a fost platita cu varf si indesat !!! Asa ca, NU MAI PROSTITI LUMEA !!!Acum cateva cuvinte despre spectacolul "extraordinar," prezentat de d-nul Negoita : In primul rand verdele , albul si copiii artisti unguri din scena, reprezentau, mai degraba , ziua internationala a maghiarimii ( 15 Martie -coincidenta ?! - NU AM ABSOLUT NIMIC IMPOTRIVA MAGHIARILOR de buna credinta !!! ) Amatorismul a fost total si la el acasa, incepand cu evolutia membrilor formatiei ,la niste instrumente insuficient acordate ( chitara, vioara .... de altfel incercau, fara succes ,sa le acordeze in pauzele dintre melodii ) si pana la sunet ! Singurul lucru care m-a socat, pur si simplu, a fost nr. extraordinar de mare de spectatori ( spectatorii au facut spectacolul !!! ) si "foamea" lor de cultura, ceea ce denota ca, in Galati, acest fenomen ( cultura ) este o pasare rara !!! Domnilor de la primarie, cat mai sunteti cocotati acolo, acest lucru nu va da de gandit ?!? Mizati, in continuare, pe faptul ca galatenii sunt ingaduitori si se multumesc si cu resturile aruncate pe sub masa de voi ? Va inselati amarnic si s-ar putea ca, in viitorul imediat, sa inghititi un mare HAP !!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.