Reţetă de succes - Gălăţenii iubesc muzica irlandeză

Reţetă de succes - Gălăţenii iubesc muzica irlandeză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Concertul extraordinar de muzică şi dans tradiţional irlandez, rock irlandez şi cimpoaie scoţiene a avut loc în sala Teatrului Muzical, joi seară. Gălăţenii au format o coadă la uşa teatrului cu trei sferturi de oră înainte de spectacol. Organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN), Primăria Galaţi, Teatrul Muzical şi Fundaţia „Andreiana Juventus”, spectacolul a ţinut publicul în priză. Verdele, culoarea asociată simbolului irlandez (trifoiul cu trei foi) predomina pe scena Teatrului Muzical: haine, panglici sau frunze de trifoi lipite pe instrumente ori brodate pe îmbrăcăminte. Conform legendei, Sf. Patrick ar fi folosit planta pentru a explica irlandezilor conceptul de Sfânta Treime.

Ritmuri, paşi şi aplauze

Seara a debutat cu dansurile tinerilor de la Tir na nOg din Miercurea Ciuc, care mai apoi au ţopăit şi pe ritmurile formaţiei Blackbeers. Jocurile din picioare, săriturile şi sincronizarea sunt elementele cheie ale dansului irlandez, cărora cei din Miercurea Ciuc le-au făcut faţă cu brio, deşi trupa este una tânără, înfiinţată în 2011. Toate momentele acestora au fost acompaniate de bătăile din palme ale spectatorilor. Membrii formaţiei Blackbeers sunt pentru a doua oară la Galaţi şi au reuşit, şi anul acesta, să impresioneze publicul prin ritmurile specifice irlandeze.

Cimpoierii au făcut senzaţie

Preferaţii spectatorilor au fost ungurii cimpoieri de la Bordo Sarkany, care au făcut furori printre gălăţeni, cucerindu-i încă de la prima melodie. Aceştia îşi propun să învie muzica sacră a secolelor XI-XVI. De remarcat au fost costumele şi instrumentele arhaice. Uimiţi de reacţia publicului, au oferit chiar şi un bis. Spectacolul s-a încheiat cu cei de la Shannon Ceili Band, tot o formaţie de muzică irlandeză, dar de acasă dată şi cu influenţe rock.

O seară pregătită pentru gălăţeni”

„O seară extraordinară, o seară cu muzică frumoasă cu dans şi cu cimpoaie - o noutate pentru gălăţeni”, ne-a spus Cătălin Negoiţă, directorul DJCPN. Atât acesta, cât şi Teodor Niţă, directorul Teatrului Muzical, şi-au exprimat părerea de rău că sala nu a avut suficiente locuri pentru numărul mare de gălăţeni care au dorit să vadă spectacolul.

Citit 1442 ori Ultima modificare Vineri, 16 Martie 2012 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.