Un asteroid din sistemul nostru solar a fost denumit "România"

Un asteroid din sistemul nostru solar a fost denumit "România"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un asteroid din sistemul nostru solar a primit numele de "România", fiind listat, pe 6 mai, de Uniunea Astronomica Internaţională (UAI) la numărul 71497 din Minor Planet Circular.

Cu un diametru de aproximativ 2-3 kilometri, asteroidul România se află între planetele Marte şi Jupiter şi se învârte în jurul Soarelui în 1.123 de zile. Cel mai aproape de Pământ ajunge la 0,83 unităţi astronomice (o unitate de măsură a lungimii, egală cu distanţa aproximativă dintre Pământ şi Soare, de 150 de milioane de kilometri). Asteroidul nu se îndreaptă spre România, nici spre Terra, dar a primit numele ţării noastre din partea Uniunii Astronomice Internaţionale.

Decizia privind numele acestui asteroid a fost luată ca urmare a propunerii a doi oameni de ştiinţă - românul Mirel Birlan, care lucrează la Observatorul din Paris, şi americanul Richard Binzel, de la MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Acesta nu este singurul corp ceresc care poartă o denumire legată de România. Cratere de pe Mercur, Venus şi Lună, dar şi asteroizi şi comete poartă nume româneşti, ale unor personalităţi din diferite domenii, precum Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brâncuşi, Hariclea Darclée, potrivit unei statistici prezentate în ianuarie de Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Citit 1098 ori Ultima modificare Luni, 21 Mai 2012 15:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.