16 alimente sănătoase pe care le putem cumpăra de la supermarket!

16 alimente sănătoase pe care le putem cumpăra de la supermarket!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În încercarea de a alege alimente mai sănătoase pentru tine şi familia ta, ai ajuns să eviţi supermarketul. Din fericire, acesta nu se aprovizionează doar cu alimente nesănătoase, aşa cum ai putea avea impresia. Câştigă timp cumpărând mâncare de la magazinul de proximitate, fără a pune în pericol sănătatea ta şi a celor dragi. Iată ce alimente sănătoase poţi alege:

1. Legumele congelate -sunt coapte în momentul recoltării şi sunt congelate la scurt timp după acest moment, aşa că îşi păstrează nutrienţii; spre deosebire de ele, legumele proaspete, dar de import, pot fi culese înainte să fie complet coapte, pentru a putea fi transportate fără a se strica.

2. Seminţele de floarea soarelui sau de dovleac - sunt surse importante de proteine, fibre şi lipide sănătoase, nesaturate. Pot fi adăugate în mâncare sau consumate ca şi gustare între mese.

3. Ciocolata amăruie - având un conţinut de 70-85% cacao, aceasta conţine flavonoizi, antioxidanţi şi are capacitatea de a-ţi reduce pofta de "ceva dulce", înlocuind cu succes deserturile mai puţin sănătoase. Nu în ultimul rând, are rolul de a te binedispune.

4. Roşiile "la cutie" - vorbim aici despre pasta sau sucul de tomate şi roşiile decojite. Acestea conţin mai mult licopen (substanţă antioxidantă) decât roşiile proaspete deoarece aceste conserve sunt mai concentrate. Ai grijă doar să nu conţină sare. Le poţi folosi ca sos pentru pizza şi paste sau le poţi adăuga în mâncarea gătită.

5. Măslinele - conţin grăsimi şi fitonutrienţi şi au ca efect senzaţia prelungită de saţietate, dar şi capacitatea de a combate inflamaţia şi de a preveni boala cardiacă.

6. Conservele de ton şi somon - conţin proteine, acizi graşi esenţiali, dar şi vitamine din complexul B, vitamina E, magneziu, zinc. Alege conservele fără sare adăugată, preferabil în suc propriu, şi ai întotdeauna grijă atunci când capacul este bombat, existând riscul botulismului (toxiinfecţie alimentară).

7. Ceaiul - o sursă extraordinară de flavonoizi şi antioxidanţi, scade riscul de îmbolnăvire sau cancer, stimulează metabolismul şi activitatea cerebrală. Cel negru inhibă absorbţia lipidelor, cel verde are proprietăţi anti-cancerigene, hibiscus scade tensiunea arterială.

8. Avocado - Conţine grăsimi mononesaturate şi potasiu, benefice pentru scăderea tensiunii arteriale, diminuarea nivelului de stres şi reducerea grăsimii abdominale.

9. Anghinare - o bucată de anghinare conţine o treime din doza zilnică recomandată de fibre, alături de vitamina C care are puternice proprietăţi cicatrizante.

10. Curry - conţine un condiment cu proprietăţi anticanceroase, antiinflamatorii, protejează împotriva bolilor neurodegenerative şi scade absorbţia de carbohidraţi atunci când savurezi o masă copioasă.

11. Boabe (fasole) la conservă - Conţin proteine şi fibre şi te pot ajuta să prepari o masă rapidă. În plus pot fi păstrate timp îndelungat. Pentru a scădea riscul de flatulenţă (acumulare excesivă de gaze în stomac şi în intestine), clăteşte-le foarte bine pentru a elimina tot lichidul în care au fost păstrate.

12. Laptele- Chiar dacă eşti la dietă, nu-l alege pe cel degresat. Foloseşte-l pe cel cu 2% grăsime pentru a beneficia de vitaminele liposolubile pe care acesta le oferă. În plus, laptele este un aliment necesar în prevenţia osteoporozei prin conţinutul de calciu.

13. Cafeaua - pe lângă antioxidanţii conţinuţi, aceasta a fost legată de scăderea riscului de diabet tip 2, boala Parkinson şi demenţă.

14. Creveţii congelaţi - o excelentă sursă de proteine, iar seleniul conţinut în cantităţi crescute este un mineral cu proprietăţi anti-cancerigene.

15. Fructele confiate - bogate în fibre care ajută la prevenţia cancerului de colon. Foloseşte-le ca şi gustare şi consumă cantităţi mici, întrucât sunt deshidratate şi conţin zahăr în concentraţie mai mare decât fructul iniţial.

16. Ardeiul iute (chili) - conţine capsaicină responsabilă cu efectul antiinflamator, accelerarea metabolismului, inhibarea poftei de alimente bogate în grăsimi şi zahăr. În plus, conţine vitaminele C, B, magneziu, fier, potasiu. Nu exagera cu utilizarea ardeiului iute în mâncare - are efect iritativ asupra mucoasei tubului digestiv.

Este recomandat ca fructele şi legumele să fie procurate, pe cât posibil, de la piaţă, de la producători. Cât despre carne, aceasta poate fi cumpărată de la magazinele care vând direct de la producător, pentru a avea siguranţa unui produs de calitate, cu analizele efectuate şi controlate de către o autoritate în domeniu.

Cu toate că este la îndemână să cumperi toate produsele dintr-un hipermarket, sfatul nostru este sa încerci să le cumperi din locurile de unde ai cele mai mari şanse să găseşti variantele sănătoase, pe care familia ta ar trebui să le consume.

Sănătatea din condimente

Nu doar alimentele ne pot oferi resursele necesare pentru un organism sănătos şi plin de vitalitate, ci şi condimentele pe care le adăugăm bucatelor pentru o savoare sporită a acestora. Iată patru produse pe care le puteţi cumpăra de la supermarket şi care dau gust sănătos unui prânz de calitate.

1. Oţetul balsamic - este mai mult un condiment decât un aliment, însă conţine substanţe antioxidante şi poate fi folosit ca şi dressing pentru salate (având foarte puţine calorii) sau chiar marinada pentru carne.

2. Muştarul - un condiment sănătos, cu puţine calorii şi fără zahăr adăugat sau grăsimi, poate adăuga savoare vinegretelor, dressingurilor pentru salată, sosurilor sau sandvişurilor.

3. Zahărul brun - mai puţin rafinat decât cel alb, şi o alternativă foarte bună atunci când vrei sa-ţi îndulceşti ceaiul sau cafeaua. Doza recomandată de zahăr adăugat în dietă este de 25 g pe zi.

4. Scortişoara, nucşoara, ghimbirul - bogate în antioxidanţi şi au proprietatea de a accentua gustul dulce, deci ai posibilitatea să adaugi mai puţin zahăr rafinat atunci când pregăteşti prăjituri.

 

Citit 9450 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2012 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.