De ce este periculos să stai mult în faţa calculatorului

De ce este periculos să stai mult în faţa calculatorului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproape 70  la sută din persoanele adulte suferă de tensiune oculară şi vedere înceţoşată în urma folosirii în exces a calculatoarelor, tabletelor şi telefoanelor inteligente, au arătat cercetătorii americani într-un studiu prezentat la sfârşitul săptămânii trecute la Salonul de electronică CES din Las Vegas. Persoanele care folosesc timp de două ore, fără pauză, un dispozitiv electronic ce solicită ochii se confruntă cu dureri de spate, vedere înceţoşată şi dureri de cap, iar cercetări aprofundate au arătat că expunerea la lumina emisă de monitoare poate provoca degenerescenţă maculară şi cataractă, conform mediafax.ro. "Ochii nu sunt înzestraţi să vizualizeze ecranele digitale pentru perioade îndelungate de timp. Aceste experienţe poate că sunt frecvente, dar nu sunt normale", a declarat Justin Bazan, optician şi consultant medical pentru Vision Council, compania care a realizat studiul.
"Focalizarea privirii pe un obiect situat la o distanţă intermediară - cum ar fi un calculator sau un telefon inteligent - în cele din urmă oboseşte sistemul de focalizare a ochilor şi produce tensiune (oculară, n.r.)", a mai afirmat Justin Bazan. Cu toate acestea, există metode de a reduce efectele tensiunii oculare provocate de dispozitivele digitale. Printre aceste metode se numără poziţionarea monitorului la nivelul braţelor, menţinerea dispozitivelor portabile sub nivelul ochilor pentru atenuarea strălucirii puternice. Totodată, în prezent se dezvoltă soluţii de natură optică pentru rezolvarea acestor probleme. "Tensiunea oculară din cauza dispozitivelor digitale a devenit un motiv de îngrijorare serios (...). Din fericire, industria optică a făcut progrese importante în ultimii ani pentru a dezvolta tehnologii de fabricare a lentilelor care ţintesc cauzele tensiunii oculare", a declarat, la rândul său, Ed Greene, director executiv la Vision Council.

Citit 2372 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2014 18:07

6 comentarii

 • postat de Remus Basalic
  Joi, 16 Ianuarie 2014 10:53
  81.12.150.***
  Bună ziua!

  Sursa de unde am preluat parţial conţinutul articolului este citată în text.

  Vezi paragraful următor, preluat din prima parte a materialului: "Persoanele care folosesc timp de două ore, fără pauză, un dispozitiv electronic ce solicită ochii se confruntă cu dureri de spate, vedere înceţoşată şi dureri de cap, iar cercetări aprofundate au arătat că expunerea la lumina emisă de monitoare poate provoca degenerescenţă maculară şi cataractă, conform mediafax.ro".
  0
  2
  Raportează
 • postat de galatean
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 08:28
  92.80.191.***
  Penibil... Oare patronul citeste ce scriu oamenii pe aici?
  2
  2
  Raportează
 • postat de Adrian Bot
  Marți, 14 Ianuarie 2014 18:17
  81.12.150.***
  Laura, exagerezi. Zău.
  3
  1
  Raportează
 • postat de Laura N.
  Marți, 14 Ianuarie 2014 16:47
  94.177.145.***
  Sunt oameni care scriu foarte bine si se documenteaza in prealabil, la VL (vezi Angela Ribinciuc sau Adrian Bot). Din pacate, oamenii aia nu se vad printre padurea de Basalici si Marii Stanciu. Dar de ce ar fi VL diferit de restul presei romanesti? Cati galateni ar citi exclusiv articole pertinente si bine documentate? :|
  1
  5
  Raportează
 • postat de unu
  Marți, 14 Ianuarie 2014 13:03
  82.137.13.***
  tare de tot, Basalic asta este ca ponta copy/paste.
  Dar are baiatu ceva minte, daca scrie la VIATA LIBERA?
  3
  7
  Raportează
 • postat de Laura N.
  Marți, 14 Ianuarie 2014 12:56
  94.177.145.***
  1
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.