DECOR demn de HOLLYWOOD la Buzău/ La Vulcanii Noroioşi te simţi ca pe ALTĂ PLANETĂ (FOTO/ VIDEO)

DECOR demn de HOLLYWOOD la Buzău/ La Vulcanii Noroioşi te simţi ca pe ALTĂ PLANETĂ (FOTO/ VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Bun venit pe Lună!”, aşa ar putea să scrie la intrarea în Rezervaţia Naturală Vulcanii Noroioşi de la Berca. Dacă respectăm adevărul ştiinţific, trebuie să spunem că, pe Lună, nu au fost identificate formaţiuni de tipul sau de forma vulcanilor. În schimb, în fotografiile realizate de NASA cu ajutorul unui robot spaţial pe Marte, s-au descoperit formaţiuni foarte asemănătoare vulcanilor noroioşi pământeni. Aşa că la fel de bine, la intrare ar putea scrie: Bun venit pe Planeta noastră! Planeta Vulcanilor Noroioşi! Doar patru lei intrarea, şi peisajul uluitor, unic şi incredibil e la dispoziţia ta! Nu uita acasă aparatul de fotografiat! Vei surprinde nişte cadre de excepţie, în special în preajma apusului, când totul devine mirific! Şi te vei simţi în pielea zecilor de vedete care au realizat pictoriale de senzaţie sau videoclipuri în decorul fabulos al Vulcanilor Noroioşi. Iar dacă ai fost anul trecut, acum doi ani sau când erai mic, cu şcoala, asta nu înseamnă că nu poţi să mai poposeşti odată! Decorul spectaculos este dinamic, se schimbă de la o zi la alta, aşa că nu va mai semăna cu ceea ce ai văzut deja.

Pâclele Mari sau Pâclele Mici?

Le poţi vizita pe amândouă, dar dacă eşti comod din fire, alege Pâclele Mari în faţa cărora poţi parca maşina, la capătul unui drum destul de bunicel, croit printre dealuri. N-ai cum să-l ratezi, chiar şi fără GPS, dacă eşti un pic atent la indicatoare: Buzău - DN10 - Sătuc - Berca - spre Chiliile - Pâclele Mari. Pâclele Mici, de la Scorţoasa, cer deplasare cu „autopasul” 500 de metri. Dar, vorba celor mai mulţi, dacă le-ai văzut pe cele Mari poţi să ţi le închipui şi pe cele Mici. Peisajul pleşuv, în centrul căruia tronează conuri înalte de până la un metru jumate, şuvoaiele de noroi lichid care se preling leneş, solul argilos şi uscat, contrastează violent cu brâul verde al dealurilor din jur. Păşeşti ca pe Lună, ori ca în deşert şi eşti nerăbdător să ajungi în preajma vulcanilor. Conurile înalte ale vulcanilor stinşi sau doar adormiţi, bolboroseala nervoasă a unora mici, care, dacă te apropii prea mult, ţin să te împroaşte cu lichidul negru-argintiu, spinările rotunjite ca ale unor muşuroaie ale unora, sau „bălţile” din care ţâşnesc, când şi când, bule sau arteziene de noroi de apă amestecată cu argilă te farmecă. Iar la poalele vulcanilor, platoul imens, cu aspect selenar, plin de ravene şi dune printre care te-ai putea rătăci încercând să surprinzi cel mai bun cadru.

Imaginea face toţi banii

Anul trecut, numai cine n-a vrut n-a aflat că "Bebeluşa" Oana Ioniţă şi noul ei soţ, tenorul Florin Budnaru, au realizat celebrul pictorial „Trash the dress” "Fă-ţi praf rochia de mireasă" la Vulcanii Noroioşi, Cascada Nehoiu şi la Marea Neagră. Oana a executat chiar şi câteva salturi graţioase de balerină pe deasupra conurilor şi, dacă ai ceva condiţie fizică, poţi să încerci şi tu. Inna şi-a făcut un pictorial aici, iar Keo şi Julia au filmat videoclipuri. Tot aici s-au filmat şi spoturi publicitare, şi secvenţe din serialul cu tinerii din LaLa Band.

Ce mai e de văzut

De la vulcanii din Scorţoasa poţi ajunge lesne la Pleşcoi, ca să guşti la ei acasă celebrii cârnaţi. E o carmangerie ale cărei arome care ar ispiti şi cel mai convins vegetarian! Mai poţi vizita Mănăstirile Berca, Ciolanu şi Răteşti, Tabăra de Sculptură de la Magura, şantierele arheologice de la Pietroasele şi Muzeul Chihlimbarului, deşi dacă e după mine, la ultimul nu vă sfătuiesc. Drumul e cumplit şi exponatele nu merită deranjul! Tot ce era mai spectaculos de văzut a fost dus la Muzeul Judeţean Buzău, care e închis pentru renovare!

 

Ce sunt vulcanii noroioşi

Sunt o variantă miniaturală şi mai puţin periculoasă a vulcanilor adevăraţi. Spunem mai puţin periculoasă pentru că, în Indonezia, o erupţie a acoperit cu nămol 440 de hectare, şi a dus la evacuarea a 24.000 de oameni, 14 pierzându-şi viaţa. Revenind la ai noştri vulcani noroioşi din judeţul Buzău, sunt formaţiuni create de erupţiile gazelor naturale care urcă de la 3.000 de metri adâncime, trec printr-un sol argilos şi în combinaţie cu apa din pânza freatică şi împing spre suprafaţă apa amestecată cu argilă. Nămolul se usucă şi formează acele structuri conice asemănătoare vulcanilor. Ghidul te sfătuieşte să nu atingi noroiul lichid, care apropo, este rece, nu fierbinte ca lava, cum ai crede, pentru că e uşor acid.

 

Foto şi video Anca Melinte

 

Citeşte şi: Urbex - adrenalină şi ruine/ „Turism” la limită, cu aparatul foto

Citit 2211 ori Ultima modificare Joi, 31 Iulie 2014 14:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.