ORAŞUL unde oamenii trăiesc ÎN CIMITIR
Foto: Foto: AFP

ORAŞUL unde oamenii trăiesc ÎN CIMITIR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În nordul metropolei Manila, capitala statului Filipine, se află un imens cimitir, care se întinde pe o suprafaţă de peste 54 de hectare. Nimic ciudat până aici, cu excepţia faptului că pe lângă întrebuinţarea propriu-zisă, localnicii folosesc criptele şi pe post de… case. Cimitirul nu degajă atmosfera de pace şi linişte pe care o au în mod obişnuit aceste locuri pe timpul zilei. Noaptea, aura de groază şi încordare pe care o asociem aproape instinctiv acestor locuri este pur şi simplu inexistentă. Cimitirul din Manila a devenit în schimb un loc plin de viaţă, unde la fiecare pas se găteşte în aer liber, găinile, cocoşii şi porcii mişună peste tot, iar mii de copii râd, aleargă şi se joacă zgomotos după cruci şi morminte.

Metropola săracilor

Capitala Manila, sau Metro Manila cum este cunoscută în rândul locuitorilor ei, este o metropolă expansivă, cu o populaţie ce a depăşit cifra de 12 milioane de locuitori. Numărul populaţiei creşte necontenit, chiar dacă marea majoritate a oamenilor de aici trăiesc în condiţii mizere, greu de imaginat. Capitala statului Filipine este, în prezent, cea de-a unsprezecea metropolă din lume şi se află pe locul cinci în topul aglomeraţiilor urbane, fiind unul dintre cele mai dens populate oraşe de pe Pământ.

Peste 40 la sută din numărul locuitorilor nu are acces la apă potabilă, trăind cu mult sub limita sărăciei. Presaţi de lipsa locurilor de construcţie, precum şi de imposibilitatea de a-şi cumpăra locuri mai bune pentru case, o parte a populaţiei extrem de sărace din Manila s-a văzut nevoită să-şi îndrepte atenţia spre nişte locuri de trai în care niciun om nu s-ar duce de bunăvoie - cimitirele.

Cel în cauză este deţinut şi administrat de primăria din Manila.

Condiţii mizere şi viaţă de noapte

Mormintele au devenit apartamente, iar cavourile s-au tranformat peste noapte în  mici magazine, baruri sau „săli” de karaoke. Aleile dinte morminte sunt traversate zilnic de copii pe skateboard-uri din scânduri şi rulmenţi, în timp ce găinile locuitorilor ciugulesc florile aduse la morminte, iar porcii râmă peste tot. Locuitorii fură curent electric de pe stâlpii străzilor din apropiere în timp ce apa de băut pe care oamenii sunt obligaţi să o consume provine din puţuri săpate printre morminte, conform descopera.ro.

Municipalitatea, depăşită de situaţie

Un oficial al primăriei din Manila declara recent că autorităţile nu mai ştiu cu exactitate câţi săraci trăiesc în cimitirul oraşului. Ultimul recensământ, cel din anul 2001 indica un număr de circa 104.000 familii care trăiau în preajma gropilor de gunoi şi în interiorul cimitirului din nordul metropolei. Din acel moment, nimeni nu s-a mai ostenit să-i numere.  

Niciunul dintre rezidenţi nu trebuie să plătească taxe şi impozite. Cei care trăiesc în cavouri o fac cu permisiunea membrilor familiei mortului. Locuitorii cavoului îi asigură pe aceştia că au grijă ca nimeni să nu fure nimic din cavou şi au de asemenea grijă de păstrarea curăţeniei. Unul dintre cei mai bogaţi locuitori ai cimitirului, declara recent unei echipe de jurnalişti americani că el are în grijă peste 100 de morminte şi că este plătit de unele familii să se roage pentru sufletele celor decedaţi.

Citit 1387 ori Ultima modificare Vineri, 24 Octombrie 2014 14:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.