ITINERARII/ Un nou Saint Tropez uimeşte turiştii

ITINERARII/ Un nou Saint Tropez uimeşte turiştii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La 60 de kilometri vest de Izmir, pe coasta Mării Egee, oraşul istoric Alaçati are totul pentru a corespunde unei destinaţii unde luxul şi stilul de viaţă al hipioţilor din filme reprezintă literă de lege. Numele acestui oraş se află pe buzele tuturor în Istanbul. Iar rezidenţii din Izmir au făcut din această locaţie escapada perfectă pentru sfârşitul de săptămână, informează site-ul madame.lefigaro.fr, citat de AGERPRES.

Surf, omule!

Situat în peninsula Çesme, Alaçati este noua destinaţie turistică ce ar putea detrona într-o zi Bodrumul şi împrejurimile sale. De câţiva ani, acest oraş revine la viaţă, în special datorită Cupei mondiale de windsurf PWA (Professional Windsurfers Association), sponsorizată de Pegasus Airlines. În fiecare vară, cei mai mari campioni se întrec cu vântul pe apele turcoaz ale Mării Egee.

În urma acestor concursuri sportive, au apărut întreprinzători care deschid magazine şi restaurante care aprind imaginaţia celor mai rafinate locaţii din Istanbul. Astfel, Carolina Telese Okman vinde produse vestimentare marca Lisa Corti. Această avocată specializată în dreptul penal al minorilor la Milano l-a urmat pe soţul său aici şi a optat pentru schimbarea profesiei. “Alaçati avea reputaţia de a fi un loc pentru pensionari. Noua tendinţă schimbă complet această imagine. Tot mai mulţi tineri se stabilesc aici. Ei lucrează la distanţă, prin internet. Viaţa este mai liniştită aici decât la Istanbul”, a declarat femeia pentru madame.lefigaro.fr.

Campion şi la mâncare

Un alt exemplu este cel al lui Kemal Demirasal, campion la windsurf, familiarizat atât cu apa, cât şi cu brânzeturile. Preparatele servite în primul său restaurant, Barbun, satisfac cele mai exigente papile gustative. Noul său restaurant, deschis anul trecut, Alancha, şi-a câştigat deja renumele de 'Noma turcesc' în anumite reviste, aluzie la restaurantul danez Noma desemnat timp de patru ani — 2010, 2011, 2012 şi 2014 — cel mai bun restaurant din lume de revista Restaurant Magazine. Kemal şi echipa sa încearcă experienţe gastronomice rafinate.

Cât despre posibilităţile de cazare, toată lumea vorbeşte de Alavya - hotel cu un design decupat parcă din paginile unei reviste de decoraţiuni. Un nou Saint-Tropez? - sugerează madame.lefigaro.fr, citat de AGERPRES.

De la greci, la turci

Farmecul deosebit al oraşului Alaçati este dat de străzile sale întortocheate şi albe. Adie un aer mediteraneean, care aminteşte de Grecia. Surprinzător. “La începutul secolului al XX-lea, oraşul a fost în principal grecesc”, explică artista în ceramică Serap Yurdaer Erboy, care anterior a lucrat în sectorul turismului. Din cartea pe care Serap a scris-o despre oraş, aflăm că Alaçati avea, înainte de război, aproape 13.000 de locuitori, din care 10.000 greci şi 3.000 turci.

Grecii au început să plece după înfrângerea otomanilor în primul război balcanic (1912-1913), iar ulterior au fost exilaţi în timpul unui violent schimb de populaţie (1922 — 1924) între Grecia şi Turcia, scrie sursa citată. Ei au plecat atât de repede, încât şi-au lăsat în urmă bunurile cele mai valoroase.

Unii dintre noii proprietari au găsit aur în pereţi sau în fundul fântânilor, în timpul unor lucrări, continuă Serap. S-au făcut multe astfel de lucrări ... Numeroase case au fost transformate în hoteluri-boutique, ceea ce a făcut să explodeze preţurile. În urmă cu zece ani, o locuinţă se cumpăra cu 5.000 sau 10.000 de dolari, iar astăzi costă aproape 450.000!

Locul petrecerilor

Au rămas mult în urmă vremurile când Alaçati trăia din agricultură, viticultură sau din producţia de ulei de măsline şi mastic. Astăzi, oraşul este dedicat turismului. Dar pentru a face plajă sau baie în mare, este nevoie de o bicicletă sau maşină - primele plaje sunt la aproape trei kilometri de localitate.

Plaje sălbatice

În peninsulă există plaje mai frumoase decât cele din zona Alaçati, dar şi aici sunt câteva preferate: Okan, administrată de o familie, sau Fun Beach, care se spune că ar fi proprietatea oligarhului rus Mihail Prohorov. Relativ "sălbatice", plajele nu sunt înconjurate de nicio construcţie, iar singurul confort pe care le au sunt şezlongurile şi un bar-restaurant. O plajă mai "citadină" este Beach Club Marrakech, loc de întâlnire al jucătorilor clubului de fotbal Galatasaray. În cursul serii, se transformă într-un club de noapte, ca şi locurile dimprejur. Pentru că Alaçati este şi un loc al petrecerilor.


CITEŞTE ŞI: Itinerarii europene Praga - „Parisul Europei Centrale”

Citit 977 ori Ultima modificare Marți, 10 Februarie 2015 13:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.