Drobul de miel este un preparat culinar tradiţional românesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice Paştelui. Ingredientele principale pentru drob de miel sunt măruntaiele de miel (ficat, plămâni, inimă şi rinichi), verdeţuri (ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi, leuştean), ouă (crude şi fierte), pâine înmuiată în apă sau lapte. Măruntaiele fierte şi tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente şi condimente (sare, piper). Prapurul mielului este aşezat într-o tavă, peste care se pune amestecul de carne. Drobul de miel este unul dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiţionale, existând o serie de variaţii ale reţetei. Una dintre acestea este utilizarea unei foi de aluat în locul praporelui. În majoritatea variantelor se aşază ouă fierte în centrul acestuia. Drobul de miel va fi servit alături de ouă roşii şi pasca cu brânză.
Acest preparat are un nivel mediu de complexitate şi nu trebuie să stai mai mult de o oră şi 30 de minute în bucătărie pentru a-l găti.
Pentru drobul de miel aveţi nevoie de organele de la unul, doi miei, depinde ce cantitate de drob de miel vreţi să obţineţi. Din organele unui miel veţi obţine o tavă de drob.
Organele se curăţă bine de orice urmă de grăsime sau de sânge, se înlătura eventualele cartilagii şi se spală în câteva ape reci. O atenţie deosebită trebuie acordată rinichilor care se ţin pentru câteva ore în oţet pentru a scăpa de mirosul caracteristic. Se fierb apoi cam pentru 30-40 de minute şi se tăie mărunt la cuţit. Se pot trece prin maşina de tocat sau se pot toca mărunt pentru a obţină textură caracteristică drobului.
Deoarece carnea de miel nu este pe placul tuturor, drobul poate fi făcut şi din carne de pui.
Reţete
*
Ingrediente: măruntaiele (ficat, plămâni, splină şi rinichi) unui miel de aproximativ 7-8 kilograme, opt ouă, trei legături de ceapă verde, o legătură de pătrunjel, trei legături de mărar, două linguri de smântână, o lingură de unt, zece linguri de făină, 50 de grame de ulei, o lingură de sare, o lingură de piper
Mod de preparare: Se fierb măruntaiele de miel şi se lasă să se răcească, apoi se taie în bucăţele mici. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte puţin în ulei. Se toacă mărunt şi verdeaţa şi apoi se adaugă peste carnea tocată mărunt, peste care se pune ceapa călită şi şapte ouă bătute spumă cu mixerul. Toate aceste ingrediente se amestecă, timp în care se adaugă sarea, piperul şi două linguri de făină. Se unge o tavă cu ulei sau cu unt şi se tapetează cu restul de făină. Apoi se pune amestecul de drob şi se dă la cuptor la foc potrivit. După aproximativ 10-15 minute se scoate şi se adaugă deasupra oul rămas, bătut spumă. Se lasă la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute, până prinde o crustă rumenă. Se poate mânca atât cald, cât şi rece, tăiat felii, aşezate pe frunze de salată verde şi, după preferinţă, cu smântână.
*
Ingrediente: 500 grame carne de miel, 500 grame organe de miel, un gălbenuş, şase ouă, o legătură de pătrunjel, mărar, ceapă verde şi usturoi verde, doi morcovi, o linguriţă cimbru şi oregano, 30 grame unt, sare şi piper.
Mod de preparare: Carnea şi organele de miel se taie şi se pun la fiert în apa cu sare, câteva boabe de piper, cimbru şi oregano. Se lasă la fiert o oră. Morcovii se taie rondele şi se călesc în puţin unt. Dăm carnea, organele şi morcovii prin maşina de tocat, apoi adăugăm zarzavaturile tocate cât mai mărunt (pătrunjel, mărar, ceapă verde şi usturoi verde). Adăugăm şi două ouă crude. Celelalte patru ouă le fierbem şi le curăţăm de coajă. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, apoi o umplem până la jumătate cu amestecul de carne. Punem două ouă fierte, apoi umplem tava cu amestecul de carne. Ungem cu gălbenuş de ou deasupra. Dăm tava la cuptor, la 180 de grade C, timp de 40 de minute. Lăsăm la răcit înainte de servire.
Cum fierbem corect ouăle
Cum de pe masa sfintei sărbători pascale nu pot lipsi ouăle roşii, care se fierb înainte de a fi vopsite, să aflâm cum le putem găti perfect pe placul nostru (moi sau tari) şi fără nuanţa de gri-verde.
Credeţi sau nu, este o artă să găteşti ouă fierte tari, în coajă. Trebuie ţinut cont că termenul "fiert tare" este impropriu, deoarece ouăle nu trebuie fierte oricât.
Iată cum trebuie procedat: Puneţi ouăle pe un singur rând într-o crăticioară. Acoperiţi cu cel puţin trei centimetri de apă rece, peste nivelul ouălor. Acoperiţi crăticioara cu un capac şi aduceţi la punctul de fierbere, la flacără medie. De îndată ce apa începe să fiarbă, luaţi crăticioara de pe foc şi lăsaţi ouăle în ea în aşteptare.
Pentru ouă fierte-moi, lăsaţi-le în apa clocotită timp de unu până la patru minute. Pentru ouă fierte-tari, lăsaţi-le să stea în apa clocotită până la 15 - 17 minute. Când aţi atins timpul potrivit, scurgeţi-le de apă. Acoperiţi-le imediat cu apă rece şi câteva cuburi de gheaţă.
Pentru ouă fierte-moi, lăsaţi-le în apa rece până sunt suficient de reci să le manevraţi.
Pentru ouă fierte-tari, lăsaţi-le în apa rece până la răcirea completă.
Nu daţi ouăle în clocot niciodată, deoarece vor deveni gumoase.
Surse: gandul.info, imparteretete.reginele.ro, bucataritza.ro