SFATURI CULINARE - Cum obţii prăjitura perfectă

SFATURI CULINARE - Cum obţii prăjitura perfectă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Tot ce este desert e apreciat de foarte multă lume. Dar ştim că de multe ori apar crăpături în blat care sunt mascate de o glazură sau o rozetă de frişcă. Pentru a nu mai avea dezamăgiri în timp ce găteşti o prăjitură, îţi prezentăm câteva rezolvări la cele mai comune probleme.

Blatul prăjiturii s-a umflat în mijloc şi a crăpat

Asta se întâmplă atunci când pui prea mult agent de creştere, dacă forma este prea mică pentru cantitatea de aluat sau dacă temperatura cuptorului este prea mare.

Mijlocul blatului nu este ferm

Înseamnă că prăjitura nu a fost coaptă suficient. Pentru a rezolva această problemă, vechiul test al scobitorii nu dă greş niciodată: înainte să scoţi prăjitura din cuptor înţeap-o în mijloc cu o scobitoare. Dacă scobitoarea este curată, înseamnă că prăjitura este gata, dacă mai are fărâmituri mai trebuie să o laşi.

Blatul prăjiturii are o crustă arsă subţire

Dacă ţi se întâmplă des ca textura prăjiturii să fie în regulă, dar să aibă o crustă arsă subţire, înseamnă că tava în care ai copt-o este prea mare pentru cantitatea de aluat. Asta dacă ai respectat temperatura de coacere din reţetă.

Prăjitura nu a crescut şi are bule de aer la suprafaţă

Cel mai probabil, nu ai pus aluatul la copt imediat ce l-ai terminat de făcut, sau cuptorul nu a fost suficient de încins.

Blatul prăjiturii s-a lăsat în mijloc

Exista trei cauze pentru acest lucru: uşa cuptorului a fost deschisă înainte ca blatul să se stabilizeze, prăjitura n-a intrat la cuptor imediat ce a fost gata ori s-a folosit prea mult agent de creştere.

Marginile prăjiturii sunt crocante sau arse

O singură problemă, dar multe cauze pot duce la apariţia ei: a fost folosită prea multă grăsime pentru a unge tava, cuptorul a fost prea fierbinte, tava pentru prăjitură nu a fost suficient de tapetată, prăjitura a fost lăsată în cuptor prea mult timp ori s-a folosit o grăsime nerecomandată pentru prăjituri.

Nu poate fi scoasă prăjitura din tavă

Asigură-te întotdeauna că tava pentru prăjitură este bine tapetată. Nu poţi da greş cu hârtia specială pentru copt pe care o aşezi pe toată suprafaţa tăvii în care coci prăjitura. Unge cu puţin unt pe diagonale opuse tava, astfel hârtia pentru copt nu se va deplasa şi va rămâne fixă. Citeşte continuarea pe culinar.ro.

Citit 2329 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iulie 2015 12:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.