Patru tipuri de relaţii de CUPLU. Află unde te încadrezi!

Patru tipuri de relaţii de CUPLU. Află unde te încadrezi!
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Fiecare relaţie de cuplu are caracteristicile sale, dar există anumite modele care permit împărţirea acestora în patru categorii diferite, după cum au stabilit psihologii. Numai o categorie din cele patru este considerată însă definitorie pentru relaţiile cu adevărat trainice. Un studiu desfăşurat în SUA şi publicat în "Journal of Family and Marriage" avansează existenţa a patru tipuri de relaţii de cuplu, dintre care unul singur este considerat trainic, cu şanse mari de a se încheia cu o căsătorie pentru o viaţă.

Relaţia "montagne russes"

Este prima categorie identificată de psihologi, reprezentând o treime din subiecţii analizaţi. În cadrul studiului s-a ajuns la concluzia că partenerii implicaţi într-o astfel de relaţie nu sunt prea consecvenţi în a-şi arăta sau dovedi afecţiunea şi adesea justifică ceea ce merge prost între ei pe baza nepotrivirilor, dar şi din cauza faptului că unul dintre ei petrece prea mult timp plecat. Aceasta este categoria în care survin cele mai rapide şi dese despărţiri.

Relaţia conflictuală

La fel ca în cazul primei categorii, relaţie de cuplu conflictuală este una de tip dramatic, după cum au descris-o psihologii. Aceşti parteneri au tendinţa să se certe extrem de des, de multe ori din cauza unor lucruri banale. Totuşi, această categorie de cupluri are şanse mai mari să reziste împreună decât prima, iar modelul conflictual se poate estompa pe viitor.

Relaţia implicată social

Se referă la cuplurile care acordă o atenţie deosebită părerii celor din jur, aprobării sociale pe care simt că o primesc sau nu în ipostaza de cuplu. Mai exact, acest tip de cuplu ia în calcul aspectele bune ale relaţiei pe baza reacţiilor pozitive primite din partea părinţilor, prietenilor etc. Este o relaţie de cuplu care are şanse mari la un viitor fericit împreună, graţie importanţei pe care o acordă grupurilor comune de prieteni, cunoştinţe etc. De asemenea, au tendinţa de a-şi considera partenerul de viaţă şi un bun prieten, nu doar iubit, atitudine care face posibilă clădirea unui mariaj de durată.

Relaţia concentrată pe nevoile partenerului

Este cel mai trainic tip de relaţie, caracterizată de nenumărate aspecte pozitive, conştientizate de ambii parteneri, aceştia considerând că au o mulţime de lucruri în comun. Au dorinţa de a petrece cât mai mult timp împreună şi se concentrează fără eforturi deosebite asupra nevoilor celuilalt. Nu în ultimul rând, îşi stabilesc obiective pe termen lung, având încrederea că vor depăşi împreună orice obstacol. (Surse online)

Citit 2117 ori Ultima modificare Vineri, 08 Ianuarie 2016 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.