Galaţiul, capitala internaţională a FOLCLORULUI. Află unde se vor desfășura SPECTACOLELE

Galaţiul, capitala internaţională a FOLCLORULUI. Află unde se vor desfășura SPECTACOLELE
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Începând de astăzi, Galaţiul va fi, timp de patru zile, capitala folclorului. Şi asta datorită faptului că, începând de astăzi, de la ora 18,30, se va deschide Festivalul Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului”. Ajuns la a XI-a ediţie, festivalul de anul acesta va reuni peste 300 de artişti profesionişti de pe două continente: Europa şi Asia. „Vom avea pe scenă ansambluri din Estonia, Macedonia, Spania, Grecia, Ucraina, Taiwan, Bulgaria şi România. Este o premieră prezenţa trupei din Taiwan, care va prezenta mai multe momente frumoase. În prima zi de festival va participa şi ambasadorul Ucrainei în România, dl. Teofil Rendiuk, dar şi reprezentantul ambasadei Taiwanului în Bratislava, dl. Yung Chang”, ne-a explicat Florina Zaharia, directorul Centrului Cultural Galaţi.

Spectacolele vor avea loc, în principal, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, dar şi în Grădina Publică şi la Tecuci.

Programul primei zile

Astăzi, între 18,30 şi 19,30 va avea loc deschiderea oficială, când ansamblurile care vor urca pe scenă duminică vor avea câte cinci minute de prezentare. Apoi, de la ora 19,30 la 20,05, pe scenă va urca Folk Dance Group „Viisuveeretajad” din Estonia, urmat, până la 20,45 de Folklore Studio „Etnos” din Macedonia. De la 20,50 până la 21,25 scena le va apaţine celor de la Grupo Folklorico „Anate” din Tenerife, Spania. Spanionilor le vor uma cei din Grecia, care vor susţine un spectacol, între orele 21,30 - 22,05 cu ansamblul Folk Dance Group „Makedones”. De la 22,10 până la 22,45, gălăţenii îi pota sculta pe cei dela Folk Choreographic Ensemble „Prolisok” din Ucraina. Seara se va încheia cu un spectacol intitulat „Şi la muncă şi la joc”, susţinut de Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului” şi cu un recital susţinut de Mioara Velicu.

O zi de pauză

Festivalul Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului” va lua pauză sâmbătă, când este decretată zi naţională de doliu pentru Regina Ana, iar cei veniţi din alte colţuri ale lumii vor avea timp să ne cunoască oraşul. „Ansamblurile care urmau să evolueze sâmbătă, Bulgaria, Spania şi România, au fost reprogramate, două au fost mutate vineri şi unul duminică.

Spectacolele se vor relua duminică, cu începere de la ora 19,00, când vor urca pe scenă cei de la „Ming Hwa Yuan Arts& Cultural Group” din Taiwan. „Din Taiwan vin patru ansambluri unite într-unul singur. Ei vin şi cu teatru, acrobaţie, au şi solişti de la Opera Naţională, au şi dans. Este prima oară când vin la noi şi chiar îşi făceau griji cum vor fi primiţi”, ne-a explicat Ion Chiciuc, directorul Festivalului. Tot în premieră vor veni la Galaţi şi cei din Tenerife şi cei din Estonia.

De la ora 19,50 la 20,25 scena le va aparţine celor de Ansamblul Folcloric „leleşana” din judeţul Hunedoara, urmaţi de Ansamblul comunităţii greceşti „Olympos” din Galaţi. De la ora 21,10 şi până la ora 21,45 Group for Authentic Folklore „Diado Dragoi” din Bulgaria va încânta audienţa. Apoi, pe scenă vor urca artiştii de la „Doina Covulrluiului” pentru a o  acompania pe Viorica Macovei, care va susţine un recital.

Tot duminică, de la ora 18,30, la Grădina Publică, grupurile din Grecia şi Ucraina vor susţine câte un spectacol de 35 de minute.

Festivalul Internaţional „Doina Covurluiului” va ajunge anul acesta şi la Tecuci. „Duminică, de la ora 17,00, trei ansambluri vor susţine recitaluri în Parcul central din Tecuci”, ne-a declarat directorul Festivalului. Este vorba despre grupurile din Estonia, Macedonia şi Spania.

Luni, de la ora 19,00 va avea loc festivitatea de premiere, pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. Apoi, de la ora 20,00 la 22,30, va avea loc Gala Laureaţilor, la care vor participa toate ansamblurile.

Citit 7073 ori Ultima modificare Vineri, 12 August 2016 13:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.