Strămoşii polinezienilor | Arheologii au deslușit enigma

Strămoşii polinezienilor | Arheologii au deslușit enigma
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Primii oameni care au colonizat Polinezia au provenit din Taiwan sau nordul Filipinelor, arată cercetătorii. S-a ajuns la această concluzie după analize ADN efectuate pe un craniu vechi de 3.000 de ani, descoperit pe insula Vanuatu. Craniul a fost descoperit într-un vas Lapita, o cultură antică din regiunea Polineziei.

Aceşti colonişti au ajuns în zona insulelor Tonga-Vanuatu acum 2.300-3.100 de ani. Insulele erau pe-atunci nelocuite, spre desoebire de alte zone din apropiere, precum Papua Noua Guinee sau Australia, ocupate de populaţii antice încă de acum 40.000 de ani.

Colonizarea acestor insule izolate din Pacific a fost un proces dificil, care îi fascinează pe cercetătorii de astăzi. Strămoşii locuitorilor din Oceania au vâslit în bărci de tip canoe pe distanţe foarte mari, de mii de kilometri. De ce au pornit în această dificilă călătorie? Cercetătorii nu au încă un răspuns la acestă întrebare.

Până acum, ei nu ştiau exact nici cine a populat aceste insule. Unii savanţi erau de părere că locuitorii din insulele Asiei de Sud-Est s-au îndreptat direct către insule precum Tonga, în timp ce alţii credeau că, mai întâi, aceşti colonişti s-au amestecat cu populaţiile din insulele Solomon sau Papua Noua Guinee înainte de a ajunge în Polinezia.

Pentru a lămuri această enigmă, cercetătorii au analizat rămăşiţe de ADN extrase din patru schelete descoperite în Vanuatu şi Tonga, schelete datând de acum 2.300-3.100 de ani. Au comparat ADN-ul cu cel al altor popoare din Oceania şi Asia de Est şi au aflat că primii locuitori din Tonga, care aparţineau aşa-numitei culturi Lapita, care a colonizat mare parte din Polinezia, au un strămoş comun cu locuitorii din Taiwan şi Filipine.

Sursa: historia.ro      

Citit 1647 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Noiembrie 2016 16:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.