Nori artificiali | Proiect ştiinţific mai puţin obişnuit

Nori artificiali | Proiect ştiinţific mai puţin obişnuit
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Proiect ştiinţific mai puţin obişnuit, în Vietnam. Cercetătorii vor să creeze nori artificiali, pentru a combate seceta din anumite regiuni ale ţării. Oamenii de ştiinţă încearcă în acelaşi timp să facă în aşa fel încât ploaia artificială să nu provoace inundaţii, potrivit agenţiei China Nouă, preluate de Agerpres.

O companie din Vietnam propune Guvernului să cumpere nave şi aeronave, pentru a ''fabrica'' ploaie artificială, astfel încât să poată fi combătută seceta şi să fie prevenite inundaţiile. Navele vor pompa apă sărată în conducte amplasate la înălţimea de circa cinci kilometri, cu ajutorul elicopterelor sau baloanelor.

Conductele vor descărca apa în zonele cu cei mai mulţi nori de deasupra mării, iar cei mai grei dintre ei vor provoca ploi în aceste regiuni, astfel încât să se evite inundaţiile în zonele urbane. Pentru acest proiect sunt necesare o sută de staţii, care să beneficieze de prezenţa navelor şi a aeronavelor în zona golfului Beibu.

Ministerul vietnamez de Ştiinţe şi Tehnologie declară că ideea este fezabilă. Autorităţile vor discuta despre implementarea de probă a acestui proiect de creare a ploilor artificiale, în luna octombrie.

Compania va folosi de asemenea substanţe chimice produse la nivel local, pe care le va pulveriza pe vârful munţilor, pentru a produce ploaie.

Crearea artificială a norilor reprezintă încercarea de a modifica tipul sau cantitatea de precipitaţii care cade din aceştia, prin dispersarea în aer a unor substanţe, în scopul de a produce condens, ce intervine în procesele microfizice din nori.

La nivel mondial, substanţele chimice utilizate cel mai des pentru crearea norilor sunt iodura de argint, iodura de potasiu şi gheaţa carbonică sau dioxidul de carbon solid.

Proiectul vietnamez ar costa echivalentul a circa două sute de milioane de dolari americani.

Sursa: rfi.ro

Citit 2289 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2016 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.