Meniu de post pentru o săptămână
Foto: Sursa foto: spornic.ro

Meniu de post pentru o săptămână
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

De pe 15 noiembrie şi până pe 24 decembrie ne aflăm în postul Crăciunului, perioadă în care preparatele din post revin pe mesele celor mai mulţi dintre credincioşi. Fie din motive religioase, fie din considerente mai pragmatice care ţin de sănătate, această perioadă este, pentru oricare dintre noi, o bună ocazie pentru detoxifierea organismului. Aşadar, dacă obişnuieşti să ţii post sau ţi-ai propus să încerci acum, iată câteva idei cu preparate de post, recomandate de unica.ro.

Luni

Mic-dejun. Cred că ştii deja că mic-dejunul trebuie să fie cea mai importantă masă a zilei. Există însă persoane care nu au poftă de mâncare dimineaţa. Dacă şi tu păţeşti la fel, atunci îţi sugerăm să încerci salata de fructe cu alune. Dulce-acrişoară, proaspătă şi sănătoasă, fructele şi alunele îţi vor asigura necesarul de energie cel puţin până la ora prânzului.

Prânz. Cred că nu există persoană căreia să nu îi placă chifteluţele, popularele rotocoale atât de nelipsite din meniul românesc încât mulţi au impresia că sunt un preparat tradiţional. Din păcate, nu este aşa. Chiftelele, sau mai degrabă kuftan, s-au gătit prima dată în Liban. Iar acum poţi alege între numeroase sortimente: chifteluţe din cartofi, dovlecei, ciuperci, chiar varză sau, de ce nu, chifteluţe originale libaneze, din năut. Din peşte, când este dezlegare.

Cină. Cartofi cu rozmarin la cuptor şi salată de sfeclă roşie.

Marţi

Mic-dejun. Încearcă ceva uşor, cum este o salată de vinete, brânză din soia şi legume proaspete. Ca desert, poţi alege fructe sau cereale de orz cu nuci şi miere.

Prânz. O supă de praz cu pâine prăjită.

Cină. Chiar dacă e post nu trebuie să te abţii de la deliciile italiene cum sunt pastele. Cu atât mai mult, cu cât există o mulţime de reţete inovatoare vegetariene şi de post, unele dintre acestea, chiar mai reuşite decât cele preparate cu carne. Noi îţi sugerăm să încerci pastele cu sos de roşii şi măsline.

Miercuri

Mic-dejun. Dacă vrei să îţi aminteşti de gustul copilăriei toamna, atunci e musai să scoţi pe masă ori dulceaţă, ori zacuscă.

Prânz. Indiferent cum este preparată sau cum o preferi, fasolea este o sursă de fier necesară pentru organism. De preferat este să incluzi fasolea şi în meniul de peste an, nu numai în post.

Cină. Poţi încerca o porţie de mousse din sparanghel cu frunze de ridichi.

Joi

Mic-dejun. Unt, dulceaţă şi pâine prăjită cu ceai. Alune sau nuci, supliment pentru ”ronţăit”, dacă preferi.

Prânz. Mâncare de mazăre, un alt aliment atât de sănătos care nu trebuie să lipsească nici din regimul tău alimentar. Cel mai probabil vei dori să o savurezi pe un ”pat” de mămăliguţă.

Cină. Salată de cartofi cu ciuperci și ceapă.

Vineri

Mic-dejun. Vinete umplute sau roşii umplute cu salată de vinete.

Prânz. Supă cremă de ciuperci, o bunătate de supă pe care o poţi servi cu crutoane.

Cină. Orez cu roşii şi busuioc.

Sâmbătă

Mic-dejun. Lintea este o altă alternativă bună şi gustoasă la carne. Dacă nu ai gustat până acum pate de linte, îţi garantăm că o să uiţi de pateul de post din supermarket.

Prânz. Borş de păstăi verzi cu ardei iute şi mămăliguţă.

Cină. Ciuperci umplute cu usturoi, ceapa, ardei gras, ardei iute, roşii, busuioc.

Ca desert, încearcă negresa de post, aproape mai gustoasă decât cea de dulce.

Duminică

Mic-dejun. Un aperitiv foarte uşor şi gustos, dacă are condimentele necasare: hummus de fasole verde.

Prânz. La prânz, sărmăluţele de post vor transforma banalul prânz într-o masă festivă la propriu, aşa cum trebuie să fie de altfel masa de duminică în familie.

Cină. Cartofi la cuptor cu legume, cartofi ţărăneşti sau musaca de cartofi. Aşa cum ştii, există numeroase alternative culinare pe bază de cartofi. CLICK AICI PENTRU A AFLA MAI MULTE

Citit 1909 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2016 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.