Ziua muncii în oraşul leneşilor. Unu Mai cocalar decât altul

Ziua muncii în oraşul leneşilor. Unu Mai cocalar decât altul
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În Galaţi chiar se potriveşte să ai o zi pe an pe care să o sărbătoreşti drept Ziua Muncii. E normal să fie aşa: 364 de zile pe an se freacă menta, iar pe 1 mai se serbează Ziua Muncii. O zi din an dedicată muncii, şi aceea sărbătorită prin frecat luleaua. Rupţi de oboseală de la atâta stat degeaba în tot restul anului, cocalarii gălăţeni ies pe 1 mai să se relaxeze la un grătar.

 

Cei mai mulţi gălăţeni muncesc în Combinaţii

Potrivit unor rapoarte realizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, forţa de muncă din oraşul nostru este atipic distribuită pe domenii. Astfel, în Galaţi, 2 la sută dintre angajaţi muncesc în Comerţ, 5 la sută în Servicii, 2 la sută în Industrie, 1,5 la sută în Construcţii, iar restul de 89,5 la sută muncesc în Combinaţii.

"Acest ultim domeniu, cel al Combinaţiilor, este un domeniu nou, dar care a cucerit piaţa forţei de muncă din Galaţi în ultimii ani. Aproape 90 de la sută dintre persoanele active se ocupă cu combinaţii, adică nu au un loc de muncă propriu-zis, ci fac tot felul de învârteli din care scot bani. În principal, este vorba despre tinerii până în 30-35 de ani, însă în ultima vreme se poate observa că domeniul Combinaţiilor prinde la tot mai multă lume", a declarat Mitică Trudă, director de comunicare în cadrul ITM.

Oraşul adevăraţilor "combinişti"

Despre Galaţi s-a spus multă vreme că e oraş de combinişti. Nu s-a schimbat nimic în ultima vreme, deşi numărul oamenilor care lucrează în Combinat este acum de aproape zece ori mai mic faţă de acum 30 de ani, de exemplu. Singurul lucru care s-a schimbat este aria semantică a cuvântului "combinist". "Pe vremuri, "combinist" însemna persoană la lucrează în Combinatul Siderurgic. Acum, sensul lui "combinist" este de persoană care se ocupă cu combinaţii", a explicat lingvistul Alexandru Vrabie.

Potrivit speciliştilor în diviziunea muncii, cei mai mulţi dintre combinişti se ocupă cu maşini, fetiţe şi telefoane. "În funcţie de experienţă, un combinist câştigă în jur de 1.000 - 2.000 de euro pe lună", a explicat Mitică Trudă.

Din 20 de maşini, doar 3 pleacă din parcare dimineaţa

Numărul mare de gălăţeni care lucrează în Combinaţii se vede după parcările de reşedinţă din oraş. "Din 20 de maşini parcate în faţa blocului, doar trei pleacă dimineaţa spre serviciu. Restul rămân pe loc, pentru că proprietarii lucrează mai mult noaptea şi se odihnesc ziua", a declarat Aurel Argint, specialist în sociologie.

În weekenduri e invers, explică specialiştii. Doar trei maşini rămân pe loc, iar restul de 17 dispar din parcare."Evident, proprietarii pleacă la grătar, la distracţie. Sau pe la hipermarketuri, unde stau şi freacă pietrele toată ziua", a completat Aurel Argint.

Oraşul Combiniştilor

Cum petrece Picu Apostol Roman

VICE. Cocalarii gălăţeni au un reprezentant de marcă la vârful politicii locale. "Viceprimarul Picu Apostol Roman este un combinist prin excelenţă, care şi-a luat şi o slujbă part-time în administraţie. El se ocupă în principal cu combinaţii, adică umblă mai mereu în trening Adibas şi face învârteli cu băieţii, numai că, în timpul liber, ocupă funcţia de viceprimar al oraşului. El este cocalarul suprem, omul ajuns prin propriile coate şi genunchi în vârful lanţului trofic", a explicat sociologul Aurel Argint.

De 1 Mai, bineînţeles că Picu Apostol Roman va face ceea ce ştie mai bine: un grătar cu băieţii, pe malul lacului Zătun. Potrivit unor surse din anturajul viceprimarului, din meniul lui Picu Apostol Roman nu vor lipsi micii, cârnaţii, costiţa, ceafa şi pulpiţele dezosate.

Contactat telefonic pentru a ne dezvălui din programul său, Picu Apostol Roman a fost foarte refractar. "De 1 mai, e treaba mea ce fac. Uite, ca să vă bag în ceaţă, vă spun cinstit că o să merg la sala de lectură de la V.A. Urechia să citesc o carte", a spus Picu.

Pulpicu Apostol

Grătarul, semnul suprem al bunăstării

Aşa cum călătorului îi şade bine cu drumul, tot aşa cocalarului îi şade bine cu grătarul. "Dacă nu ai făcut niciodată grătar, nu eşti cocalar adevărat. Lângă un grătar bine încins, merge întotdeauna o bere la pet şi o manea de la boxele din maşină. Maşină care, la rândul ei, ar trebui să fie Audi sau BMW. Se mai acceptă şi alte mărci, dar numai dacă sunt albe şi au motoare de peste 150 de cai putere", a explicat psihologul Eliza Sufleţel.

Belşug Vicleşug

Rococo

Jemanfişism fără cusur,/ durere-n bască şi în... cot,

morgă la zi, tupeu la ţanc:/ mutre de scule şi de gang,

de filfizoni şi de sperjuri/ pe care-i rabzi şi îi înduri

fiindcă nu ai încotro!.../ soioşi cu minte rococo

şi destrămaţi şi mâzgăliţi/ pe care-i suferi şi-i înghiţi!

dacă-ndrăzneşti ca să-i observi,/ fac zarvă şi abuz de nervi!

dacă le spui că nu-s de soi,/ strigă la 1(unu) 1(unu) 2(doi)!

Cum cine sunt aceşti obleţi?/ sunt nişte (para)cucuieţi,

fanţi zgubilitici şi sfrijiţi,/ glagorii năclăite-n biţi

din ăia hard, nu d-ăia soft,/ şi compatibili c-orice moft

al cestui timp zis democrat,/ plin cu jigodii şi rahat,

cu amploiaţi fără folos!.../ dar ştiţi ce-i mai periculos?

aflaţi acu, dacă nu ştiţi:/ prostia face prozeliţi!

Submarin Cosorescu

Vocea cetăţeanului, vocea politicianului

 

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 21712 ori Ultima modificare Duminică, 27 August 2023 12:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.