PAMFLET | Cine a venit, cine nu şi de ce. Detalii zemoase de la Târgul de Carte

PAMFLET | Cine a venit, cine nu şi de ce. Detalii zemoase de la Târgul de Carte
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La Galaţi are loc o nouă ediţie a Festivalului Internaţional al Cărţii Axis Libri. Un festival serios, care şi-a demonstrat în timp atât utilitatea, cât şi anvergura. Dincolo de aspectele serioase, sunt şi o serie de detalii despre care nimeni nu suflă o vorbă. Ei, tocmai despre astea vorbim noi. Cum ar veni, pentru unii un târg de aparate de aer condiţionat la Polul Nord e mai util decât un târg de carte.

Picu Apostol Roman s-a baricadat în casă

Pe toată perioada festivalului, viceprimarul Picu Apostol Roman, cunoscut şi drept Spaima Literelor, s-a ascuns în casă. El suferă de o maladie rară, care nu îi permite să stea în preajma cărţilor. „E o boală pe cât de controversată, pe atât de periculoasă. Numai dacă rosteşti cuvântul carte în preajma lui se poate molipsi. E contagios pe o rază de câţiva kilometri, deci cel mai bine este să nu intre în contact cu cărţile”, a declarat medicul Stelian Coriolan. Viceprimarul Galaţiului spune că şi-a luat toate măsurile de prevenire în caz de molipsire involuntară. „În primul rând nu mai ies din casă în această perioadă. E cel mai simplu. Dacă, totuşi, mă molipsesc cumva, am la îndemână nişte CD-uri cu manele ca să fac o dezintoxicare rapidă. Dacă nu merge, fug repede la un grătar cu băieţii”, a declarat Picu Apostol Roman. Paradoxul face ca şi numele lui Picu să-i fie adversar. „Vedeţi, dumneavoastră, pe el îl cheamă şi «roman». Dacă îl chema «basm», «nuvelă» sau măcar «schiţă» alta era treaba. Eu cred că şi de la asta i se trage, practic i-a cam fost scris, cum se spune, să sufere de această fobie, boală a cărţilor”, a mai spus medicul Stelian Coriolan.

Dan Nica stă numai la Târg: „Nimeni nu s-ar gândi să mă caute aici”

Surpriză la Târgul de Carte. Dan Nica, un personaj care stă numai ascuns în ultima vreme, îşi face de treabă de dimineaţă până seara la târg. Motivul este unul cât se poate de practic. „Mă caută foarte multă lume. Oameni la care am datorii, procurori, diverşi. Şi nu vreau să fiu găsit, astfel că am venit la Târgul de Carte. Nimeni nu şi-ar închipui vreodată că aş putea să fiu aici, nu? Genial, ce ziceţi?”, ne-a declarat cu francheţe Dan Nica. De altfel toţi cei care trec pe lână pesedist au o reacţie firească: „Ia, uite, ce bine seamănă domnul ăla cu Dan Nica...”, spun oamenii.

Florin Pâslaru a revenit anul acesta la festivalul cărţii

După ce a lipsit de la ultimele ediţii, Florin Pâslaru a revenit anul acesta la Festivalul Cărţii. Fostul deputat PSD spune că, de când nu mai e în Parlament, are mai mult timp liber. Asta e doar una dintre explicaţii. Cealaltă e mai interesantă. „Pâslaru a venit acum câţiva ani şi a cumpărat de la noi o carte. Anul acesta a venit şi a mai luat una. L-am întrebat de ce a revenit abia acum şi mi-a zis că abia ce-a terminat de citit coperta cărţii pe care a cumpărat-o, aşa că a venit să îşi ia o alta, ca să aibă de face în următorii patru, cinci ani”, a declarat librarul de la unul dintre standuri.

Car'te-a făcut

Pamflet în versuri

K lumea! de Submarin Cosorescu

Port ochelari dă sanchi, mi-s marţafoi k lumea,

râgâi, mă dau în stambă, fac nasolii pe stradă,

mă doare-n Kuroshivo de cei ce-mi dezaprobă

purtarea mea tembelă şi mintea mea năroadă!

 

Sigur că da, k lumea! nu ştiţi k care lume?

k lumea-n care, zilnic, îmi defulez umoarea

şi-mi scuip tuberculoza, jigodia şi turba,

k lumea-n care nimeni nu-şi pune întrebarea:

de ce suntem jigănii? şi paraziţi? şi trântori?

de ce batem berbunca? şi drâmba? de ce nu ne

adună să ne ducă la locul de gunoaie?

ştiţi unde-i locul ăsta?! şi ştiţi cum i se spune?!

 

Mi-s derbedeu k lumea, stârnesc nemulţumire,

am numai-numai drepturi, dar nici o-ndatorire!

Galaţiul în imagini

Vocea cetăţeanului, vocea politicianului

INEDIT. Viorel Ştefan răsfoia nişte cărţi de credit

Speriat probabil de posibila remaniere guvernamentală, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, s-a refugiat pentru câteva zile la Galaţi. El a fost văzut la festivalul cărţilor încercând să intre în atmosferă. „A răsfoit şi dumnealui nişte cărţi de credit, după care a plecat. A stat cinci minute, apoi s-a făcut nevăzut”, a spus unul dintre organizatori. Pe surse, am aflat că Viorel Ştefan chiar s-a plâns de preţurile prea mari practicate de unele edituri.

I-a intrat carte!

Festivalul care a închis graniţele oraşului. Fără brăileni

Bucurie fără margini pentru gălăţeni. Festivalul Axis Libri a lăsat Galaţiul fără brăileni timp de câteva zile. Practic, nici nu a fost nevoie să se închidă fizic graniţele oraşului, a fost suficient să fie anunţat evenimentul. „Nu numai că nu a mai venit niciun brăilean în oraş, ci, mai mult, au şi plecat cei care mai erau pe aici. Nivelul de inteligenţă în Galaţi a crescut astfel cu cel puţin 20-30 de procente”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu. De cealaltă parte, brăilenii neagă că ar evita Galaţiul din cauza festivalului. „Pur şi simplu, nu ne plac invitaţii. În primii ani am tot venit pentru că ni s-a promis că va fi prezent şi poetul nostru drag, domnul Dinescu. Numai că de fiecare dată s-a dovedit că în loc să vină Mircea, tot apărea unul Viorel. Chair nu se mai poate. De asta nu mai venim în Galaţi în perioada târgului. Nouă ne place de Mircea, nu de Viorel”, a declarat un brăilean obişnuit, Marcel Sabie.

Taxis Libri

CLICK AICI pentru a CITI MAI MULTE din categoria PAMFLET

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 4302 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2017 18:44